Komemoracija Predragu Bajčetiću: Glumu je pretvarao u svetlost

Jl. B.

ponedeljak, 04. 06. 2018. u 19:50

Комеморација Предрагу Бајчетићу: Глуму је претварао у светлост

Kolege i prijatelji odali počast Bajčetiću Foto Z. Jovanović

Na FDU održana komemoracija velikom profesoru i reditelju Predragu Bajčetiću. Mijač: Uvek je težio istini. Jezdić: Svima ste nam bili kao otac

BAJČA je propovedao glumu koja daleko nadmašuje obične pojmove o glumi. Smatrao je da glumac treba da svetli u tami, kao sveća koja goreći daje plamen i tamu pretvara u svetlo. U tome je on bio blizak nekim postulatima religije, pre svega hrišćanstva, koje je iskreno ispovedao. Nije nimalo čudno što su neki od njegovih studenata pošli putem apsolutne religije i što su stubovi nečega što nije gluma već nečega što jeste istina kojoj je Bajčetić težio. Naše druženje traje 65 godina, teško mi je da kažem bilo kakav pozdrav koji bi značio rastanak. Ostajemo zajedno, Bajčo, brate moj.

Pročitajte još: Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić

Ovim rečima se od velikog reditelja i legendarnog profesora glume na FDU, Predraga Bajčetića oprostio pozorišni reditelj Dejan Mijač, na komemoraciji na Fakultetu dramskih umetnosti. Brojni prijatelji, kolege i bivši studenti ispunili su salu FDU da bi se u tišini, uz poneki jecaj i suzu, oprostili od Bajčetića, koji se glumačkom pedagogijom bavio od 1956. do 2001. godine.

Jedan od Bajčetićevih studenata bio je i Nenad Jezdić koji je u emotivnom govoru evocirao uspomene na prvi susret, dogodovštine sa Akademije, ali i poslednji razgovor kraj bolničke postelje.

- Do osamnaeste nisam imao uzor. Vi ste moj uzor. Svima ste nam kao otac. Vi niste imali svoju decu, ali ostavljate puno kćeri i sinova. Ogromna i dugačka suza sliva mu se niz lice, pratim suzu i vidim žilu kucavicu na njegovom vratu. Žila je produžetak njegovog srca. Žila igra. Disanje se usporava, izlazim na terasu. Dolazi njegov cimer i kaže mislim da profesor više nije sa nama. Neko pripaljuje sveću. Sve potom deluje kao njegova režija, ideja i volja. Deluje kao veliko finale nekog hrišćanskog komada - prepričao je Jezdić.

Pročitajte još: PREMIJERA NA FAKULTETU DRAMSKIH UMETNOSTI: Bjelac u studentskom hororu (FOTO)

Od Bajčetića su se oprostili i profesorka FDU Biljana Mašić, koja je primetila da je "Bajča bio sveštenik svog poziva", zatim pisanim putem profesor Petar Marjanović, spisateljica i dramaturškinja Ivana Dimić, koja je rekla da ju je na rastanku "privilegovao neustrašivim spokojem", glumice Ljiljana Dragutinović, Katarina Radivojević i Marija Vicković, kao i Slobodan Beštić, koji se prisetio da mu je Bajčetić još na prvom času rekao kako je "gluma pakao, a on đavo koji će kroz taj pakao da nas sprovede".

Sahrana će biti obavljena danas na Novom groblju u 12.30.KLASA SE OPROSTILA PESMOM

POSLEDNjA klasa Bajčetićevih studenata, među kojima su bili Sloboda Mićalović, Katarina Radivojević, Marija Vicković, Miloš Vlalukin, Branislav Tomašević, Zorana Bečić, Nenad Hadži Maričić, Ana Franić, Miloš Anđelković, Leana Vučković i Miodrag Fišeković, horski otpevanom pesmom "Oj, goro" iz predstave "Komedijaši" se na kraju komemoracije oprostila od cenjenog profesora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije