Stradanje Roma u Velikom ratu

J. S.

sreda, 21. 02. 2018. u 10:02

 Страдање Рома у Великом рату

Foto: Pres služba Pokrajinske vlade

U Muzeju Vojvodine otvorena postavka dr Dragoljuba Ackovića. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao da su Romi uvek bili lojalni svojoj zemlji

U MUZEJU Vojvodine u Novom Sadu sinoć je otvorena izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“.Reč je o postavci dr Dragoljuba Ackovića, koja je sačinjena je od nekoliko desetina originalnih dopisnica - fotografija, koje su napravljene u periodu 1914-1918. godine, i prvi put se zajednički objavljuju.

Pročitajte još: Zlato vizantijskom zlatu

Otvarajući izložbu, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su izložene fotografije o stradanju Roma u Prvom svetskom ratu - svedočanstvo istine o jednom teškom vremenu i jednom stradalnom, ali hrabrom i čestitom narodu u tom vremenu.

- Uvek lojalni svojoj zemlji, na strani istine i pravde, uvek uz svoje komšije i svoju braću, i Romi su platili visoku cenu slobode – rekao je Igor Mirović.


Pročitajte još: Ponori i uzleti Igora Vasiljeva- Uloga Srbije i njenog stanovništva u Prvom svetskom ratu bila je ogromna. Isto tolike su bile i njene žrtve. Značajno mesto i u toj ulozi, i u tim žrtvama imali su i Romi. Uvek lojalni svojoj zemlji, uvek na strani istine i pravde, uvek uz svoje komšije i svoju braću, i Romi su platili visoku cenu slobode i slave koje nam je doneo taj rat od čijeg pobedonosnog završetka je minuo ceo jedan vek - kazao je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da su Romi neraskidiv i izuzetno važan deo srpskog društva što se jasno pokazuje svakoga dana, i u svim oblastima društvenog života, te da će tako biti i ubuduće.

Na otvaranju izložbe govorili su i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma u Srbiji i autor izložbe dr Dragoljub Acković.

Izložbu „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu“ organizovali su Kuća romske kulture iz Beograda i Muzej Vojvodine, povodom obeležavanja sto godina od završetka Prvog svetskog rata.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)