BESKRAJNA tišina. Šok, neverica i tuga u očima komšija iz Strahinjića Bana, gde je do pre nekoliko dana stanovao veliki srpski glumac. I prolaznici su našli način da se oproste od njega. Ruže ispred ulaza u zgradu, kao i na parkiranom glumčevom motoru, dokaz su da je Beograđane izuzetno pogodila vest o odlasku Nebojše Glogovca.

Malo ko je u petak bio ravnodušan prolazeći kraj njegovog nekadašnjeg doma. Jedan komšija je pri izlasku iz zgrade zastao sa ružom u rukama. Ostavio ju je na ulazu. Nekoliko sati kasnije, nepoznata dama učinila je isto.

Pročitajte još - Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca (VIDEO)

Kratko se zadržala i odmahnula glavom. A onda je devojka u prolazu zakačila žutu ružu na volan Nebojšinog motora. Činilo se kao da je ceo Dorćol u petak utihnuo, ožalošćen. I oni koji su Glogovca svakodnevno viđali, jedva su sakupili snage da prozbore koju reč. Ne veruju da je smrt prerano došla i po njega.

Foto: N. Skenderija


- Nebojša je bio divan komšija - priča nam Slobodan B. iz susednog ulaza. - Nismo bili prijatelji, ali smo bili dobri susedi. Strašno me je uznemirila vest o njegovoj smrti. Odbijao sam da pomislim da iz životne bitke neće izaći kao pobednik. Mnogo sam tužan.

Kako nam je, vidno potresen, rekao Slobodan, glumca je skoro svakodnevno sretao na ulici. Često u društvu deteta i supruge. Neretko su zastajali da bi popričali o uobičajenim stvarima.

Pročitajte još - POSLEDNjI INTERVJU NEBOJŠE GLOGOVCA "NOVOSTIMA": Da nije nas, ovo bi bio raj!

- Glogovca sam video pre dve nedelje, možda dva dana pre nego što je primljen u bolnicu. Izgledao je loše. Dovezli su ga neki ljudi, i primetio sam da se teško kreće. Delovao je umorno, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da je njegovo stanje tako ozbiljno. Tužno je sve ovo, tragično - kaže Slobodan.

I kafić "Krojač" u Ulici Đure Đakovića je utihnuo. To je bilo mesto gde je Glogovac bio rado viđen gost. Jutarnja kafa i poneka partija "mica" bili su glumčev ritual. Nekoliko prijatelja okupilo se u malom lokalu, ne krijući tugu. Među njima, u ćošku, sedeo je glumac Dragan Jovanović. Nem.

- Molim vas da nas ništa ne pitate. Nismo u stanju da razgovaramo. Sedite slobodno i popijte kafu na naš račun - kratko su nam kazali u kafiću.
Sablasno tiho bilo je u petak i na Gundulićevom vencu, gde je svojevremeno stanovao.

(G. N.)

EMOTIVNE PORUKE PRIJATELjA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Mnogobrojnim porukama u petak su se na društvenim mrežama od Nebojše Glogovca opraštale njegove kolege, prijatelji, poštovaoci...

"I On bira i u svoje rajsko naselje poziva najbolje! Neka ti je večna slava, veliki glumče i časni čoveče!", napisala je glumica Ljiljana Blagojević.

Pročitajte još - GLOGOVAC NIJE OSTVARIO POSLEDNjU ŽELjU: Nebojša planirao predstavu na Marakani da razrdma Zvezdu

Ispisnik i kolega Nebojšin, Sergej Trifunović, uz zajedničku fotografiju iz mladosti, poručio je preminulom prijatelju: "Ne znam šta bih ti rekao, što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je da, kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo."Sloboda Mićalović ostavila je poruku "Kume moj dobri, neka te anđeli čuvaju!", dok se Andrija Milošević oprostio rečima "Počivaj u miru, druže", a sličnim porukama poslednji pozdrav Glogovcu su uputili i mnogobrojni drugi mlađi glumci, među kojima i Gordan Kičić, Jelena Gavrilović...


Glogovčeva prijateljica i koleginica Nataša Ninković napisala je: "Zauvek u mom srcu! Sa anđelima, mili moj."

RUŽA NA ULAZU U ZGRADU

Ispred porodičnog stana u kojem je Nebojša živeo sa partnerkom Milicom Šćepanović i njihovom ćerkicom Sunčicom vladao je muk, samo jedna ruža je stajala na ulazu zgrade.

*Foto: D. Milovanović

ĐURIČKO IZJAVIO SAUČEŠĆE

DUGOGODIŠNjI prijatelj i kolega Nebojše Glogovca, Nikola Đuričko juče je sa suprugom došao u porodični dom glumca u Strahinjića Bana, kako bi izjavio saučešće. Zadržao se nešto više od sata. Još nekoliko prijatelja takođe je pružilo podršku Glogovčevoj udovici u teškim trenucima.

Pevačica i kći pisca Dušana Kovačevića, Lena Kovačević, napisala je: "Porodično smo ganuti duboko tvojim odlaskom. Večna slava, divni umetniče."

"Nebesko glumište, prestani da jačaš!" - izrekao je tim rečima misli mnogih fudbaler Vujadin Savić.

VOJA BRAJOVIĆ: UDAR

"BILI smo veoma počastvovani što smo ga gledali na televiziji, filmu i u pozorištu. Njegovo prisustvo u našim životima bio je veliki dobitak za sve nas. Njegov raskošni talenat nas je grejao. Odlazak Nebojše Glogovca predstavlja udar na naše posvećenje pozorištu. Glogovac je nesumnjivo bio jedan od najboljih glumaca u Evropi", istakao je poznati glumac.

JDP: ODLAZAK GLOGOVCA - NEDOKNADIV GUBITAK

Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je danas njegova matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

Iz JDP-a ističu da je Glogovac bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s pođednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

BRNABIĆ: GLOGOVAC JE OSTAVIO NEIZBRISIV TRAG
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je u ime članova Vlade Srbije i lično ime telegrame saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca i upravniku Jugoslovenskog dramskog pozorišta, njegovog matičnog pozorišta. "Napustio nas je čovek velikog talenta, vanserijski umetnik i simbol srpskog glumišta mlađe generacije. Nebojša Glogovac ostavio je neizbrisiv trag kako kroz svoja glumačka ostvarenja, tako i kroz umeće dostojanstvenog življenja", navodi se u telegramu saučešća.

ZELENOVIĆ: OTIŠAO JEDAN OD NAJBOLjIH GLUMACA U REGIONU

Otišao je jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima, rekao je danas Tanjugu dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, povodom smrti Nebojše Glogovca.

Zelenović je napomenuo da je poslednji put video Glogovca u okviru programa festivala u Paliću.

PROČITAJTE I: ZBOGOM ZLATKO, KAJO, BOGDANE.... Po ovim ulogama ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca (VIDEO)

"Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se uzvući", kazao je Zelenović.

Filmski znalac i trenutno upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU kazao je da Glogovac ostvario niz nezaboravnih uloga na televiziji, filmu i u pozorištu.

"Mnogo volim film "Hadersfild" u kojem je Glogovac igrao, zatim njegova uloga oca Milutina u televizijskoj seriji "Moj rođak sa sela", pa siloviti start karijere u filmu "Ubistvo sa predumišljajem"...Glogovac je odigrao tu sjajnu ulogu oca Milutina u kojoj ženi na umoru peva pesmu iz mladosti...Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu" kazao je Zelenović.

RADOŠ BAJIĆ: TRAGEDIJA

"U Srbiji je osvanuo još jedan sumoran i veoma tragičan dan. Sa nevericom sam primio vest da je preminuo divan čovek, neponovljivi i veličanstveni glumac i kolega Nebojša Glogovac. Večno ću pamtiti jutrošnje suze i bolno ridanje kolege Raleta Milenkovića - dok mi na setu našeg novog projekta saopštava strašnu vest koju je upravo čuo. Pamtiću Nebojšinu hrabrost, lepotu njegovog osebujnog talenta i razgovore koje smo vodili u pauzi snimnja "Ravne gore" na Ljutom polju i Suvoboru", kazao je taj glumac.

VUKOSAVLjEVIĆ: GLOGOVAC-UMETNIK ŠIROKOG IZRAŽAJNOG RASPONA

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević danas je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanja uputio telegram saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca.

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime upućujem porodici Nebojše Glogovca izraze iskrenog saučešća, u ovom velikom gubitku za srpsku kulturu i za sve nas koji smo ga pratili i voleli. Naprečac i preko reda, ostali smo bez Nebojše Glogovca, koji je bio u zenitu glumačke zrelosti. Umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina", piše u telegramu saučešća.

MALI: GLOGOVAC OBELEŽIO JEDNU EPOHU U SRPSKOJ KULTURI

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je danas u ime Grada Beograda i svoje lično telegram saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca.

"Čuveni glumac Nebojša Glogovac svojim briljantnim ulogama obeležio je čitavu jednu epohu u srpskoj kulturi i time ostavio značajan trag u srpskom glumištu. Beograd će ga pamtiti po brojnim predstavama i filmovima, kroz koje će nastaviti da živi večno" navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika.


DAČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI NEBOJŠE GLOGOVCA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća porodici preminulog glumca Nebojše Glogovca, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Otišao je jedan od najboljih glumaca i to ne samo u Srbiji, već i u regionu. Gledajući ga u Jugoslovenskom dramskom siguran sam da je Nebojša bio, osim vrhunskog glumca, i predvodnik svoje generacije. Strast koju je pokazivao i nesebično delio na sceni inspiracija je narednim generacijama", navodi se u telegramu Dačića.

U telegramu se dodaje da će posvećenost Glogovca u prezentovanju neistraženog i maglovitog u čoveku biti i ostati "inspiracija i izazov mladima".