Pamuk na Salonu knjige

S. Dragović

12. 12. 2017. u 08:21

Turski nobelovac će otvoriti manifestaciju u Podgorici

Памук на Салону књиге

Orhan Pamuk / Foto P.Milošević

VELIKI turski pisac, nobelovac Orhan Pamuk će 14. decembra u Podgorici otvoriti Zimski salon knjige, deseti po redu. NJemu će tom prilikom biti uručena međunarodna književna nagrada "Književni plamen", koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas LJosa i Izdavačka kuća "Nova knjiga".

Prema rečima Jovane Petković iz "Nove knjige", Pamukova dela prožeta su kulturnom i društvenom istorijom Turske, ali se nikada ne ograničavaju samo na ono što je bilo.

- Pamuk je pisac savremenog osećanja života, graditelj književnih svetova i istraživač ljudske prirode. To njegov književni svet čini univerzalnim i otvara vrata čitanju njegovih dela svuda na planeti - kaže Petkovićeva.

Prilikom posete Crnoj Gori, gde će boraviti do 17. decembra, ugledni pisac će razgovarati i sa organizatorima Trinaestog međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji se održava na proleće naredne godine. Biće reči o Pamukovoj pomoći u organizaciji ove manifestacije. Nobelovac će se susresti i sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i rukovodiocem rada Ministrastva kulture Zoranom Pažinom, potpredsednikom Vlade. Tokom boravka u Bijelom Polju, Pamuk će posetiti Crkvu Sv. apostola Petra i gradsku džamiju, dok će na književnoj večeri govoriti o svom novom romanu "Crvenokosa", u izdanju "Nove knjige".

Zimski festival knjige trajaće do 31. decembra.

POSETA CETINJU

NA Cetinju će Pamuk boraviti 16. decembra i prisustvovati velikom naučnom simpozijumu na kojem će govoriti eminentni univerzitetski profesori iz Crne Gore i regiona, a obići će i više gradova i mnoge kulturno-istorijske znamenitosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije