U OKVIRU retrospektive dugometražnih ostvarenja Gorana Markovića, koju Kinoteka ovog meseca priređuje reditelju i scenaristi koji je obeležio jugoslovensku i srpsku kinematografiju, u četvrtak uveče je predstavljena knjiga „Nacionalna klasa – igrani filmovi Gorana Markovića“.

Reč je o prvoj knjizi u prestižnoj ediciji Monografije, u izdanju Filmskog centra Srbije, koju je priredila vizuelna umetnica Maja Medić. U prepunoj sali u novoj zgradi Kinoteke, o knjizi koja na tri stotine strana sagledava impresivnu karijeru reditelja čiji su filmovi uticali na ovdašnju kulturu i živote mnogih generacija, pored autorke govorili su glumac Sergej Trifunović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Klio“ Zoran Hamović, i sam Goran Marković.

- Kad sam video kolika je knjiga o meni stvorena, pomislio sam da je kraj. Ima tu puno lepih reči vrednih ljudi, i svi treba da znaju da sam režirao pišući. Pisao sam mnogo scenarija i tako unapred priređivao ono što će se desiti pred kamerom – istakao je Marković.

Po rečima Trifunovića, reditelj kroz čije su filmove prošli legendarni glumci odgovoran je i za njegovu karijeru, a kako je istakao Hamović, Marković je stvaralac koji daje priliku da se razume jezik epohe.