Pronađena Dalijeva slika ukradena pre sedam godina

Beta-AFP

sreda, 27. 07. 2016. u 22:56

Пронађена Далијева слика украдена пре седам година
Dve slike, dela Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradene 2009. godine iz jednog muzeja u Holandiji, nađene su

HAG - Dve slike, dela Salvadora Dalija i Tamare de Lempicke, ukradene 2009. godine iz jednog muzeja u Holandiji, nađene su, saopštio je detektiv za nalaženje umetničkih dela Artur Brend.

Brend je na svom Tviter nalogu napisao da su nađena dela "Adolescencija" španskog nadrealiste Salvadora Dalija iz 1941. godine i "Muzičarka" poljske umetnice Tamare de Lempicke iz 1929. i pored tvita objavio fotografije slika.

Slike su usred dana ukradene 1. maja 2009. godine iz Muzeja realističke umetnosti Šeringa u Spanbruku na severu Holandije.

Nekoliko maskiranih muškaraca upalo je u zgradu muzeja i zapretilo oružjem zaposlenima i posetiocima, a zatim skinulo slike sa zida, ubacilo ih u automobil i pobeglo, navela je tada policija.

Slike su se nalazile u rukama kriminalne bande, koja ih je primila umesto novca za otkup i nedavno putem posrednika stupila u kontakt sa detektivom Brendom, preneo je holandski dnevni list Telegraf.

"Ta organizacija nije želela da bude odgovorna za uništenje ili preprodaju umetničkih dela", naveo je Brend i dodao da se vredne slike često koriste za obezbeđenje transakcija bandi.

Brend je, kako je rekao, predao neoštećene slike istražitelju Skotland jarda, koji je u kontaktu sa njihovim vlasnikom. Identitet te osobe, koja je slike pozajmila muzeju, nije poznat.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije