LONDON - Francuski naučnik došao je do važnog otkrića proučavajući Da Vinčijevu sliku "Dama sa hermelinom" koje, kako prenosi BBC, baca novo svetlo na Leonardove tehnike slikanja.

Inženjer Paskal Kot tri godine je istraživao 500 godina staru sliku Leonarda da Vinčija, koristeći tehnologiju reflektujućeg svetla. Do sada se verovalo da je hermelin na toj slici oduvek bio tu, ali se sada ispostavilo da je umetnik naslikao portret bez životinje i dva sa različitim verzijama hermelinovog krzna.

Stručnjaci za Da Vinčija kažu da je reč o "uzbudljivom" otkriću koje otvara brojna pitanja o istoriji slike - portreta Sesilije Galerani, mlade ljubavnice milanskog vojvode Ludovika Sforce. Veruje se da je slika naslikana 1489. ili 1490. godine.

Vojvoda je bio glavni Leonardov mecena dok je živeo u Milanu i bio je poznat po nadimku "veli hermelin".

Posle Kotovog otkrića pojavile su se teorije da je Da Vinči naknadno ubacio hermelina kao vojvodin simbol, a da ga je posle doterao kako bi se umilio meceni.

Druga teorija je da je Sesilija bila ta koja je zatražila od Leonarda da naslika životinju, kako bi ceo Milano saznao za njenu vezu sa vojvodom.

"Dama sa hermelinom" nalazi e u Nacionalnom muzeju u Krakovu.