Sve adrese Branka Radičevića

Jovanka SIMIĆ

26. 03. 2011. u 20:58

U Sremskim Karlovcima utvrđeno gde je sve živeo najveći srpski liričar, koji je promenio tri adrese

POEZIJA besmrtnih pesnika, merena “metrom” umetnosti, vrednija je od bilo koje kuće. Ali, kada se neka varoš diči “svojim” piscem, kao što se Sremski Karlovci diče Brankom Radičevićem (1824-1853), važan je svaki detalj iz života pesnika, pa i na kojim adresama je živeo. Duže od veka imali su Karlovčani nedoumicu, koju je ovih dana razrešio istoričar Žarko Dimić: tokom školovanja, Radičević je od 1835. do 1839. promenio tri adrese.

- Najpre je živeo u kući porodice Mioković na čijem mestu je danas Muzej, zatim u baroknoj kući udovice Mare Branković, i najzad u domu gradonačelnika Auera - kaže Dimić, i sugeriše vlastima u Sremskim Karlovcima da bi trebalo što pre tablama obeležiti sve tri pesnikove adrese.

Nedoumica u vezi sa školskim prebivalištima najvećeg liričara u Srba javila se 1883. godine, kada je srpska omladina, po pesnikovoj poslednjoj želji, tri decenije posle njegove smrti, upriličila prenos njegovih kostiju iz Beča u voljene Karlovce.

U nedostatku pouzdanijih podataka, jedna skromna kućica na putu povorke ka Stražilovu, tada je okićena cvećem, jer se verovalo da je upravo u njoj pesnik stanovao u školsko doba.

- U toj gužvi, u vezi sa organizovanjem prenosa pesnikovih posmrtnih ostataka, zaboravilo se da je Branko potekao iz imućne porodice - kaže Dimić. - Pesnikov otac Teodor bio je u Zemunu carinski činovnik i sigurno ne bi svom sinu iznajmio tesni sobičak. Kasnije se ispostavilo da je tu zapravo stanovao Brankov prijatelj.

Upornim istraživanjem u Arhivu SANU u Karlovcima, čiji je direktor, te analizom arhive same Gimnazije,Dimić je otkrio da se Radičević 7. oktobra 1835, pošto se upisao u prvi razred u protokol, nastanio u kući porodice Hadžimioković. Docnije je kuća prodata Rajačićima, koji su je srušili i na tom mestu sagradili dvorac u kojem je današnji muzej.

- Po zapisu Radičevićevog druga Ace Popovića Zuba, pesnik je 1839. godine živeo u jednospratnoj kući grofice Marice Branković u ulici koja danas nosi ime mitropolita Stratimirovića - kaže Dimić.

Najzad, prema pisanim dokumentima, treća adresa velikog pesnika bila je takođe u Stratimirovićevoj ulici, u kući koja je u Brankovo doba pripadala gradonačelniku Venclu Aueru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije