Na listi za Unesko moravac i gusle

D. MATOVIĆ

25. 11. 2010. u 20:55

Šta se sve našlo u izboru za naše kandidate za nacionalnu listu nematerijalne baštine: Zaštitu će dobiti i krsna slava, epska poezija, ćirilica, narodno stvaralaštvo

ULAZAK ojkanja na Uneskovu listu ugrožene nematerijalne baštine, kao posebne vrste pevanja iz Hrvatske, koje izvode Srbi iz Like, vratilo je u fokus interesovanja šta bi sve moglo da bude proglašeno za “neopipljivo” nasleđe Srbije i sveta. Najozbiljniji kandidat za tu priču je proslavljanje krsne slave, a pored toga za kandidaturu se pripremaju drugi godišnji običaji i epska narodna poezija, ćirilica, narodno umetničko i likovno stvaralaštvo.

Prvi korak ka Unesku je formiranje nacionalnog registra, za koji će biti zadužen komitet za nematerijalnu baštinu u Srbiji. Mada će ovo telo biti formirano do kraja godine, u Ministarstvo kulture su počele da pristižu preliminarne liste.

- Od Uneska smo dobili obećanje da će nam pomoći oko formiranja registra, koji obuhvata nacionalnu listu, kao i liste za reprezentativnu i ugroženu nematerijalnu baštinu - kaže Dušica Živković, pomoćnik ministra kulture, za “Novosti”. - Prioritet će biti ugrožena nematerijalna baština, jer ona zahteva hitnu zaštitu. Veoma je važno osnivanje istraživačkog centra, pri Etnografskom muzeju.

NOVA ŠANSA ZA AJVAR PRE dosta godina izgubili smo šljivovicu, kao srpski brend, jer je zaštićena kao nemački proizvod, i ajvar, koji je postao proizvod iz Slovenije. Na preliminarnoj listi, ipak se nalaze i spravljanje ajvara i pečenje rakije. Registrovana će biti i mnoga druga narodna jela, kao što su belmuž (Knjaževac), cicvara, kajmak, kao i specijalno desertno vino “bermet”, koje se spravlja samo u fruškogorskom kraju.

Sagovornica smatra da će u narednih godinu dana biti napravljen spisak predloga sa kojim ćemo se pojaviti pred Uneskom. U ovaj posao će biti uključeno mnogo ljudi, ne samo iz Etnografskog, već i lokalnih muzeja, instituta, fakulteta, kulturno-umetničkih društava...

Srpsko kolo (Moravac), guslarska tradicija iz Polimlja, narodne pesme iz Vranja i Pčinjskog okruga, tradicija romskih trubačkih orkestara iz Vranja, Surdulice, bećarci u Vojvodini, samo su deo do sada sačinjenog spiska. Na njemu je i popularni Sabor u Guči, ali i festivali pevanja u Mrčajevcima, u Grljanu i Čobanski dani u Kosjeriću.

Etnolozi predlažu da se kao srećan spoj paganstva i hrišćanske religije, u nacionalnom registru nađe i ritualni obilazak sela i grada na dan mesnog sveca (litija). Ovaj običaj karakterističan je za jugoistočnu Srbiju, a najbolje je sačuvan u selu Dankoviće kod Kuršumlije. Svoje mesto u ovom registru naći će i vlaška magija, bajalice i basadžije u svrljiškom kraju, verovanja u vile i đavoline u Crnoj Travi, pogrebni običaji kod Vlaha, krajputaši i sahranjivanje na sopstvenom imanju u zapadnoj Srbiji.

BAŠTINA REGIONA - OJKANJE će biti na listi naše nacionalne baštine - kaže Dušica Živković. - Svakako ćemo ga i mi nominovati za Uneskovu listu. Možda ga nazovemo drugim imenom ili ćemo, kao što smo uradili sa stećcima, pripremiti regionalnu nominaciju, jer su i Bosanci zainteresovani. Po mom mišljenju to bi bilo značajnije, jer bi onda ojkanje bilo deo baštine celog regiona, odnosno više naroda.

Običaj da se ljudi okupljaju kako bi jedni drugima pomogli pri velikim seoskim poslovima, poznatiji kao moba, još jedan je od oblika sačuvanog nematerijalnog nasleđa. Među društvenim običajima koje bi trebalo registrovati su i pazarni dani u Srbiji, vašari u Negotinu, Zaječaru, Šapcu i na Pešteru, kao i pobratimstvo ili drugarčenje u Braničevskom kraju.

Od starih zanata predloženi su izrada pirotskog i sjeničkog ćilima, pirotska i vranjska keramika i opančarstvo, a u odeljku koji se odnosi na narodno stvaralaštvo biće slovačka i jagodinska škola naivnog slikarstva.

Jedan od naših predloga za svetsku listu nematerijalne baštine, Rajačke pivnice (pimnice) ušle su i na ovu preliminarnu listu, kao ambijentalna celina. Predložena je i turistička tura “Putevima rimskih imperatora”, koja obuhvata antičke gradove na teritoriji Srbije, kao i neka srednjovekovna utvrđenja (tvrđave na Dunavu), brojni manastiri, crkve brvnare. Čak i Sremske Karlovce bi, po mišljenju stručnjaka, trebalo zaštititi kao mesto koje čuva nematerijalno nasleđe. Isto tako i Sirogojno, Tičje polje, kod Brodareva, pa Taorska vrela, kod Valjeva...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (35)

Lana

25.11.2010. 22:05

A drevna Vinca, nju ste zaboravili, izvor evropske kulture. A Lepenski vir? A srpska glagoljica? A spremanje hrane ispod saca? I jos mnogo drugog. Sram vas bilo neznalice.

Simo Lončar

26.11.2010. 10:10

@Lana - Moramo sacuvati Staro kozarsko kolo. Ono je ''hram'' ojkačkog natpevavanja. Srbija i Republika Srpska to moraju zajedno da čine. U pitanju je srpka dijaspora - mora zajedno. Uključiti i srpsku baštinu iz Hrvatske, uzeti primere izbeglica iz Like i Dalamtinske Zagore, Banije i Korduna. Sve to zajedno treba da predložimo u UNESKO. Inače drugi nas operušaše.

Ognjenka Pribicevic

26.11.2010. 11:58

@Lana - Slazem se sa Dušicom Živković iz Ministarstva kulture. Mi svako moramo predložiti ojkanje, to možemo učiniti pod sličnim imenom - ojkača! I treba ukjljučiti BiH, odnoso republiku Srpsku gde se ojkača peva vekovima. Tako ćemo biti jači.

Radovan

26.11.2010. 18:17

@Lana - Bravo, gospodine Lončar! Podržavam....I na Baniji ima starih ojkača koje su došle u Potkozarje. Sad mi izbjeglice iz Gline pjevamo u Bačkoj.

Sreten

26.11.2010. 18:52

@Lana - Da je bilo više sreće pa da smo pre Hrvata ponudili ojkanje Unesku. Možda uspemo s ojkačom iz Bosanske krajine. I Petar Kočić pominje tu vrstu pevanja.

MORAVAC

26.11.2010. 07:50

Upravu ste Lana oni brzo zaboravljaju Staru Srbsku istoriju, ali zato nam nude “Putevima rimskih imperatora”.Zato i zele da budu u Evropsku Uniju da im ti imperatori ponovo sude.

Dajana Palkovljević

26.11.2010. 11:51

Sad nudimo sve i svašta, i krsnu slavu i ćirilicu, i gusle i moravac. Da nismo preterali. Kamo sreće da smo uspeli ojkanje da nam priznaju kao srpsko i - puna kapa! Ovako mi se razbacujemo svojom naivnošću. Mislim da će posle Hrvatske kasno biti bilo šta u UNESKU da tražimo. Mi ne znamo šta je naš koren. Nekada su se svi Sloveni zvali Srbi. Čitajmo Istorije srpskog naroda pisane pre Prvog svetskog rata. U tom grmu leži zec!

ana

29.11.2010. 20:11

@Dajana Palkovljević - Da iko od brojnih a neefikasnih poslenika u Min. kultrure radi svoj posao sada niko od nas ne bi kukao i nudio koještarije kao nematerijalnu baštinu. Dobro je da nam bar neko i ovog puta - Hrvati, održi lekciju na temu ozbiljnog rada u zaštiti kulturne baštine. Oni su daleko ispred nas u oblasti zaštite spomenika a to je zbog toga što su pravim stručnjacima povereni najodgovorniji poslovi a ne partiskim muljatorima, poltronima tatinoj deci i vremekradima na državnim jaslima.

TURSKI a nase....

26.11.2010. 12:43

Ajvar i Kajmak su turski nazivi.....za Kajmak znam da se u nasem srpskom jeziku kaze SKORUB......e sada ce mo mi da se prsimo sa turskim....

инфо

28.11.2010. 12:12

@TURSKI a nase.... - Скоруп је кајмак из мешине, а не ајвар. У Црној Гори одувек знају за скоруп, али ајвар је до скора био непозната намирница. Кажу да је реч ајвар варијанта речи кавијар....

Srđan-Asanović

26.11.2010. 12:49

Manite se Vlaha, imate Srbe u istom delu Srbije, neznalice! Lazarice, Kraljice, šta je sa tim drevnim ritualnim srbskim formama??

Ivanka Bojic

26.11.2010. 13:56

@Srđan-Asanović - Zašto Vecernje novosti na naprave seriju intervjua sa uspešnim pojednicima koji imaju zapaženo delo na temu ojkače i ojkanja, i uopšte drevnog srpskog pevanja? To bi voleli čitaoci da vide, ali bi to bilo korisno i za institucije sve do Ministarstva kulture i Države.

Dana Savić

26.11.2010. 14:35

@Srđan-Asanović - Predlažem da večernje novosti naprave intervju sa Srdjanoim Asanoviće, mladim etnomuzikologom iaz Novog Sada. On je bio najbolji student na Akademiji umetnosti. On ima šta kazati. Čujmo ga uz pomoć lista koji redovno čitamo. Hoćemo intervju!

Darko Lemajic novinar

26.11.2010. 16:04

@Srđan-Asanović - Kad bih radio za Večernje novosti, odmah bih napravio s gospodinom Asanovicem intervju da se nadoveže na prethodne tekstove u ovom listu. Radim u malom provincijskom listu u Banatu, ali ću pronaći gospodina Asanovića i zamoliti ga za intervju, jer u ovom delu nase zemlje zivi puno Srba izbeglica iz Hrvatske i BiH...

Srđan-Asanović

26.11.2010. 14:10

Hrvati nas uče sopstvenoj, srbskoj starini?! Sramno! Kada srbska deca budu znala 5 svojih starodrevnih pesama, onda ćemo zaslužiti da nam Unesko zaštiti starinu!

Sarajka izbjeglica

26.11.2010. 16:31

@Srđan-Asanović - Valjda ćemo se Srdjane dozvati pameti. Šta sad? Naravno, pravac - budućnost, ali bez predačke energije nema ništa. Ja sam doživjela gubitak kućnog praga pa znam ponešto. I o pjevanju i plakanju...

Kninjaninov

26.11.2010. 18:27

@Srđan-Asanović - I ja sam, Sarajko, izbjeglica. Šta ću?! Pjesmu mi ukradoše, grohotalicu našu bukovičku lijepu!

Milutin Petrović

26.11.2010. 16:08

Predlažem Večernjim novostima da štampaju novo dopunjeno izdanje Grujičićeve ''Ojkače'' u velikom tiražu. To je knjiga koju će na kioscima kupiti svaki izbeglica s ove i one strane Drine. I ne samo oni.

Violeta B.

26.11.2010. 17:56

@Milutin Petrović - Prva cu kupiti ''Ojkaču''. Čitala sam je na Internetu. Ali ipak imati knjigu u rukama je pravi dobitak. Pridružujem se gospodinu Petroviću da Večernje novosti štampaju novo izdanje ''Ojkače''. Uverena sam da će tiraž planuti. Naročito sada kada je Unesko proglasio ojkaču i ojkanje svetskom duhovnom baštinom kod Hrvata. A ustvari Srbi Ličani i Krajišnici pevaju u Hrvatskoj. i u Bosni. Sada izbeglice najviše u Vojvodini pevaju i organizuju nezaboravne smotre ojkače.

Sve sami pametnjakovici !!!

26.11.2010. 17:42

Ne mogu da verujem da neki sto komentarisu, pisu "srbske", umesto "srpske"..... To su stvari koje treba svi da znate. Mene bi bilo sramota da se uopste petljam u neke ozbiljnije teme i pisem o njima, a osnove pravopisa ne poznajem... a da ne govorim o onom "neznam" zajedno i "ne cu" odvojeno.... i vi treba sad UNESCO-u nesto da pokazete, vi mi znate srpske obicaje i ugrozenu nematerijalnu bastinu i ojkanje???, a ne znate ni srpski pravilno da napisete... Ne gurajte se tamo gde vam nije mesto

Nevenka Olić

26.11.2010. 18:24

@Sve sami pametnjakovici !!! - A vi, gore, pametnjakoviću anonimni, potpšite se pa onda pametujte. Naravno da se piše 'srpski'' po pravopisu. Ali postoje stara učenja koja su zadržala ''srbski'' kao nepromenjiv oblik. Toliko treba da znate. Nije sve tako baš kao što vi prigovarate. I gde ste pronašli da u komentarima piše ''ne znam'' statavljeno ili ''neću'' odvojeno. Vama se svašta priviđa. A Unesko i ojkanje su tek za vas anigma. Šta ste na tu temu vi lično uradili? Da li znate da pevate?

MORAVAC

27.11.2010. 07:35

@Sve sami pametnjakovici !!! - Odgovor gos. "Sve sami pametnjakovici !!!"Da li ste vi "SRBIN" po nacionalnosti iliste mozda "SRPIN" po nacionalnosti?Znaci pravilnije je reci SRBSKA,SRBSKO,SRBSKE,SRBSKI,SRBSKU itd. jer sve proizlazi iz rec "SRB". Rec "SRB" oznacava nasu nacionalnost, a koju nacionalnost rec "SRP" oznacava? Ako cemo jecam znjati,onda nam "SRP" treba. Danas "SRBI" vise vole da "SRBUJU", nego "SRP" u ruke drzati.

Sve sami pametnjakovici !!!

27.11.2010. 18:37

@Sve sami pametnjakovici !!! - A sta je "anigma" ???

Nevenka Olic

27.11.2010. 19:16

@Sve sami pametnjakovici !!! - Vidi se da je to štamparska greša - ''anigma''. Treba - enigma. Ako ti, druže, na tome loviš znanje, nećeš daleko dogurati.

Bivši novinar

26.11.2010. 18:15

Da li cemo uspeti da formiramo predloge za UNESKO? Da svedemo na razuman broj. Jer odbiće nam sve ako preteramo i uzimamo, na primer, tursko kao svoje. Ajvaru treba reći zbogom, osim na stolu s dobrom hranom.

Vesna Vujkov

27.11.2010. 15:14

Dragoslav Dević kaže za ''Dinarke'' da one grokću?! Neverovatno! Godinama naši smešni etnomuzikolozi neuko ponavljaju ovu grešku - groktanje?! A poznato je da se ojkanje zove i - grohotanje, jer liči na grohot. ''Dinarke'' ne grokću kao prasići, već ojkaju, grohotaju kao vile Ravijojle!

Dmitar

27.11.2010. 15:25

@Vesna Vujkov - Hvala Vam, gospodjo Vujkov, što se to primetili. Na brojnim smpozijumima sam se naslušao kao asistenti i njihovi profesori etnomuzikologije kao papagaji viču: grokanje, groktanje... Ljudevit Kuba je jasno rekao još pre sto deset godina da se ojkanje zove i vojkanje, odnosno, i grohotanje. Grohot je vrsta pevanog smeha u ojkanju.

krajiška duša

27.11.2010. 15:28

@Vesna Vujkov - Pjevala sam u jednoj slicnoj grupi kao što su Dinarke. Smetalo bi mi kad bi tzv. profesori s Akademije govorili da je to groktanje. Drago mi je sad da vidim da neko to pobija argumentovano.

Natalija

28.11.2010. 12:09

Ко зна, зна. Описменимо се и одуховимо коначно. Кроз певање и језик наш.

Simka

28.11.2010. 13:45

Samo da dozivim da drevno krajisko pjevanje bude priznato od UNESKA kom srpsko.

maja

29.11.2010. 20:22

Pomoćnica se domišlja šta sve može da se prijavi a zaboravlja vezene čarape iz okoline Knjaževca. To je materija kojom treba da se bavi, u svemu ostalom omanjuje pod uticajem beogradskih nalogodavaca.

Ратко

29.11.2010. 22:51

А да за нематеријално наслеђе пријавимо помоћника министра културе, овако нешто нема нико на свету, прошли би глат!

Rodjak

30.11.2010. 10:50

@Ратко - I nas će kao narod predložiti UNESKU kao nemetrijalno dobro ako nastavimo ovako sa svojom baštinom. Sa svojim životima.

Svetlana

03.12.2010. 18:12

Srbija mora reagovati na odluku Unesko-a. Obavezno! Bez razmišljanja. Tako ćemo uticati da Hrvatska prizna da je proterala Srbe i njihovo ojkanje. Hrvatska je sebi dala autogol podnošenjem nominacije Unesko- da joj prizna ojkanje. Sad će morati da položi račune i podnese izveštaj Unosko-u šta je uradila na očuvanju ojkače u Lici, sve do Jadrana..