Preminula glumica Milka Lukić

V. N

15. 12. 2009. u 19:53

Glumica Narodnog pozorišta u penziji, Milka Lukić (1936-2009) preminula je u ponedeljak u Beogradu

GLUMICA Narodnog pozorišta u penziji, Milka Lukić (1936-2009) preminula je u ponedeljak u Beogradu.
Rođena je 2. aprila 1936. godine u Beogradu, a glumu je učila u novosadskoj Državnoj glumačkoj školi. Prve scenske korake napravila je u šabačkom, potom u niškom i kragujevačkom pozorištu, a od 1961. godine postala je član Drame nacionalnog teatra.
Sve naredne sezone provela je u istoj kući, u kojoj je već prvom ulogom (Persida u Sterijinoj “Zloj ženi”) zadobila simpatije publike i poverenje kritike. Ostala su upamćena i mnoga druga ostvarenja - Stana, a zatim i Magda u Stankovićevoj “Koštani”, Sibila (njena najdraža uloga tokom karijere, inače, u komadu njenog supruga Velimira Lukića) u “Bertovim kočijama”, Dejzi u Joneskovom “Nosorogu”, Saša u komadu Lava Tolstoja “Živi leš“, Agafja u “Oblomovu” Gončarova... Na sceni Narodnog pozorišta odigrala je gotovo sedamdeset predstava, gostovala i u drugim teatrima, a široku popularnost stekla je TV serijama “Ljubav na seoski način”, “Dinastija Obrenović” i “Treća sreća”. Gledali smo je i u filmovima “Beštije” i “Čovek zver”.
Poslednji put, premijerno, pojavila se na matičnoj sceni pre pet godina: nekadašnja Anka zaigrala je kao Tetka Savka u “Gospođi ministarki”. Tim glumačkim zadatkom se i oprostila od publike 7. juna ove godine. Oni koji su je poznavali i voleli kažu da je sve njene uloge, nadrasla i prevazišla ona koju nije igrala već dosledno živela celoga života - velikog, iskrenog i neponovljivog prijatelja...
Mesto i datum sahrane biće naknadno objavljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije