ZNAJU LI ČEGA SE MILICA PLAŠI: Hoće li film o Martovskom pogromu dopreti do svesti zapadnih gledalaca

MARINA MIRKOVIĆ

28. 01. 2022. u 10:27

MART 2004. Kosovo. U svima nama, ove reči neminovno bude sećanja na Martovski pogrom i na ono strašno, tužno proleće koje su naši sunarodnici na jugu proživeli u strahu, čak i većem no inače.

ЗНАЈУ ЛИ ЧЕГА СЕ МИЛИЦА ПЛАШИ: Хоће ли филм о Мартовском погрому допрети до свести западних гледалаца

Marina Mirković

No da li je isti sled misli, bude li se iste slike u umu nekog Italijana, koji u tršćanskom bioskopu pogleda film o ovim događajima? Zna li on ko su ti ljudi iz priče, njeni junaci koji strahuju od svakog izlaska iz kuće i "sigurnosti" svojih enklava, iz kojih ih čak i do vrtića i škola sprovode pripadnici međunarodnih snaga?

- Da se ne zaboravi - kratko i jasno poručio je reditelj Dušan Milić, na pitanje zašto je odlučio da snimi film "Mrak" o pogromu na Kosovu, koji je osvojio nagradu publike na 33. filmskom festivalu u Trstu.

Jednako jasno je od početka scenarista i reditelj objašnjavao da mu je namera bila da pruži srpsku stranu priče o dešavanjima pred taj sa strahom iščekivani Uskrs. Govorio je o srpskoj devojčici Milici koju, uz majku i dedu joj, čuvaju vojnici italijanskog Kfora - a svaki taj pomen ma čega "srpskog" očišćen je iz izjave Milića na festivalskom sajtu.

Autor je otkrio da je, na festivalskoj premijeri, reakcija publike bila nepodeljena, a to je da je film užasno potresan - ali i da su većinu gledalaca činili naši ljudi, s obzirom na to da je u Trstu velika srpska dijaspora.

Šta sa onom manjinom, u gledalištu tršćanske dvorane, i sa svima koji će film u budućnosti videti u stranim bioskopima? Da li je za njih dovoljan zvanični opis sa sajta festivala čiji autori valjda podrazumevaju da svaki gledalac zna ko su bile strane u ovom "ratu na Balkanu" (pod koji svrstavaju i Martovski pogrom), i ko su - makar u kontekstu ovog filma, stradalnici, a ko su bili agresori. Znaju li ko je Milica, i koga se plaši?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!