SUDAR DIVOVA: Kina kao treća sila vešto koristi tradicionalni sukob Amerike i Rusije za jačanje svojih pozicija

Nebojša Stanković

23. 12. 2021. u 10:15

U trijumviratu, u kome Zapad inercijom hladnog rata na Istok gleda kao na prirodnog neprijatelja, Amerika sa novom administracijom kao da previđa ovo što se događa, zaslepljena željom da i bukvalno opkoli Rusiju

СУДАР ДИВОВА: Кина као трећа сила вешто користи традиционални сукоб Америке и Русије за јачање својих позиција

Novosti

UDžBENICI uče da se Hladni rat Istoka i Zapada, ili kako to već žargonski ide, Amerike i Rusije, okončao raspadom Sovjetskog Saveza i padom Berlinskog zida, početkom poslednje decenije prošlog veka.

Mnogo je od tada prošlo vremena. Bilo ga je za nove početke. Ali i za ponavljanje starih grešaka. Idilična slika sveta bez blokovske podeljenosti nestala je u trenu. Jer, i Amerika i NATO na Rusku Federaciju, ma koliko različitu od doba sovjeta i komunizma, nikad nisu gledali kao na novog prijatelja, već kao na starog neprijatelja.

NATO je jačao, širio se i sada se približio Istoku, bez obzira na to što od Moskve nikada nije bio ugrožen. Pritisnuti uza zid, jer što rekoše iz Kremlja, "nemamo gde da odemo", ali i ojačani i ekonomski i vojno, Rusi sada ne odstupaju, pa ovom novom hladnom ratu preti opasno pregrejavanje.

I sve bi ostalo na tradiciji sukoba dveju strana, Istoka i Zapada, da se u međuvremenu nije pojavila Kina, narasla do statusa treće megasile. I u tom trijumviratu, u kome Zapad inercijom hladnog rata na Istok gleda kao na prirodnog neprijatelja, Amerika sa novom administracijom kao da previđa ovo što se događa, zaslepljena željom da i bukvalno opkoli Rusiju.

Najkontroverzniji predsednik SAD Donald Tramp je bio jedan od retkih koji je više zazirao od Pekinga no od Moskve, zauzimajući gard prema prvima i želeći bolje odnose sa drugima. Njegovo je prošlo, promene koje je želeo nisu zaživele.

A Kina, kao da je izrasla iz naše poslovice "dok se dvoje svađaju, treći se koristi", u ovome što se trenutno događa u svetu planetarnih divova stoji ponajbolje - nestala sa radara Amerike, nikad bolja u odnosima sa Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest