SVE JE NA TUŽILAŠTVU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Nenad Stefanović - Šta su motivi i cilj neovlašćenog prisluškivanja predsednika Republike?

tanjug

07. 03. 2021. u 22:06

PREDSEDNIK Udruženja sudija i tužilaca (UST) Srbije Nenad Stefanović ukazao je večeras da je za kvalifikaciju krivičnog dela i potencijalnih osumnjičenih za neovlašćeno prisluškivanje predsednika Republike Aleksandra Vučića i sve drugo što je iz toga proizašlo ili bi moglo proizaći kao posledica, nadležno jedino Tužilastvo za organizovani kriminal.

СВЕ ЈЕ НА ТУЖИЛАШТВУ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ: Ненад Стефановић -  Шта су мотиви и циљ неовлашћеног прислушкивања председника Републике?

Foto: Printskrin

- Kod ovog tužilaštva su ne samo ovlašćenja, već i svi prikupljeni dokazi i činjenice koje su tužiocu dostavljene u izveštaju MUP-a Srbije - ukazao je Stefanović, inače zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

- “Skandalozno je da se prisluškuju najviši državni funkcioneri, a pogotovo predsednik države” - istakao je on za RTS.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je još sredinom decembra prošle godine naložilo MUP-u da prikupi infomacije i obaveštenja o ovom slučaju, a sada se, prema rečima Srefanovića, očekuje odgovor na pitanje šta su bili motivi i konačni cilj neovlašćenog prisluškivanja predsednika Republike.

- Od toga zavisi i pravna kvalifikacija krivičnog dela i istaga koja bi protiv osumnjičenih mogla da usledi - napomenuo je on.

Smatra da iz svega što je do sada objavljeno o nezakonitom prisluškivanju i spregi državnih organa i organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, postoji više opcija kako bi ovaj slučaj trebalo posmatrati.

FOTO: Ata images

- “Ukoliko su podaci o kojima su pričali predsednik i na primer premijerka bili vojni, ekonomski ili službeni podaci, a dobijeni su ovakvim nezakonitim prisluškivanjem, saopšteni, predati, učinjeni dostupnima stranoj državi, stranoj organizaciji, onda bi moglo da se radi o krivičnom delu - špijunaza za koje je zaprećena kazna tri do 15 godina zatvora - rekao je Stefanović.

Takođe, kako je dodao, prikupljanje ovakvih podataka nezakonitim prisluškivanjem, moglo bi da se posmatra iz ugla pripremnih radnji za, na primer, izvrsenje krivicnog dela teško ubistvo nekog državnog funkcionera, imajući u vidu da su kod pripadnika Belivukove grupe pronađene i dve snajperske puške.

- Za teško ubistvo je zaprećena kazna doživotnog zatvora - napomenuo je predsednik UST, ograđujući se da je sve rečeno “na nivou pretpostavki i pravaca u kom bi istraga mogla da bude usmerena”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca