VOZAČ AUTOBUSA JE PUSTIO VOLAN I USMRTIO MOG SINA: Otac Bojana Peraća u suzama na suđenju za saobraćajku u Zemunu

S. J. M.

27. 10. 2020. u 18:47

OČEKUJEMO od suda da Adama Rakočevića proglasi krivim za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja i nedozvoljeno držanje droga i da ima u vidu sve otežavajuće okolnosti.

ВОЗАЧ АУТОБУСА ЈЕ ПУСТИО ВОЛАН И УСМРТИО МОГ СИНА: Отац Бојана Пераћа у сузама на суђењу за саобраћајку у Земуну

Foto; Privatna arhiva

On je o svemu ćutao do početka suđenja, koristio je narkotike, osuđivan je već i tu kaznu je izdržavao u kućnim uslovima, kada je izašao napolje vozilom i izazvao saobraćajku. Da nije kršio kućni zatvor, ne bi izazvao nesreću.

Ovo je danas u završnim rečima u Višem sudu u Beogradu kazao postupajući tužilac naglašavajući da Rakočević nema olakšavajućih okolnosti. Njemu se inače sudi za izazivanje saobraćajne nesreće u februaru u Zemunu oko 4 ujutru, kada je poginuo vozač GSP autobusa Bojan Perać. Izricanje presude je najavljeno za ponedeljak.

- U udesu koji je izazvao Rakočević, na svom radnom mestu vozeći autobus poginuo je mlad čovek Bojan Perać, teško je povređena putnica Merima Vučević u drugom autobusu i lakše je povređen vozač tog autobusa Dragomir Živković - naveo je tužilac.

- Optuženi je vozio pod psihoaktivnim supstancama, prošao je kroz crveno svetlo na raskrsnici, a s obzirom da je imao privremenu vozačku dozvolu nije smeo da vozi između 23 časa i 6 ujutru. Svim ovim prekršajima je ispoljio drskost i bezobzirnost, pa se može kazniti samo strogom kaznom zatvora i maksimalnom kaznom zabrane vožnje.

Rakočević je danas kratko rekao da mu je žao što je prouzrokovao nesreću, dok je njegov branilac Nemanja Govedarica ukazao je da je njegov klijent priznao ono za šta je kriv i da je imao samo 21 godinu kada se desila nesreća:

- Adam hoće da odgovara, ne osporava ništa što je pogrešio i spreman je da snosi odgovornost. Priznao je sve, jer mu je teško da živi sa tim da je neko poginuo. Sud treba da uzme u obzir da je tek prestao da bude mlađi punoletnik i da mu je otac bolestan od raka što je uticalo na njega.

U završnim rečima sudu se obratio i otac poginulog Bojana Boro Perać, koji je rekao da nisu zadovoljni kako je urađena istraga i da je privatno angažovao stručnjake da izoštre video snimak da se tačno vidi šta se desilo:

Foto: M. Anđela

 

- Nemoguće je da mali automobil koji je vozio Rakočević odbaci autobus od 12 tona kojim je upravljao Dragomir Živković u suprotni smer na autobus mog sina. Živković je videći "pežo" počeo da beži levo i svu pažnju posvetio tome. Kad ga je "pežo" udario on je pustio volan i bacio se u desno sa vozačevog mesta, zato je i prošao sa lakšim povredama. Moja porodica je uništena, život mi vredi nulu. Bojanova majka ima 30 kilograma, ne znam da li će preživeti i krivci za sve to moraju da odgovaraju.

Foto; Privatna arhiva

 

Perać kaže da ga intersuju samo pravda i istina.

- Živković je odlično poznavao Bojana i zato, sram ga bilo! Trebao je da mi kaže uradio sam sve što sam znao i mogao i ja bih mu pola oprostio, a ne da me laže. Pobegao je sa mesta vozača da bi sebi spasao glavu, ne misleći na duge. Je li to profesionalni vozač? - rekao je Perać i zaplakao u sudnici.

Njegov punomoćnik Olivera Popović navela je da na suđenju nije u celosti razjašnjeno kako je do saobraćajke došlo i da samo priznanje Rakočevića nije dovoljno da se izrekne odgovarajuća presuda:

- Optužnicom je trebalo da bude obuhvaćen i Dragomir Živković. Umesto desnom kretao se levom trakom i ostavio je volan spašavajući svoj život. Takođe, ostala je dilema da li je kočio, jer on kaže da nije, a veštak da jeste. Pošto nisu ispitani pripadnici interventne, ne znamo ni da li su oni jurili Rakočevića, pa je zbog toga došlo do nesreće. Na kraju nije izveden ni nalaz veštaka neuropsiohijatra Bojane Kecman, jer se Rakočević u istrazi branio ćutanjem, pa ona nije mogla da da ocenu njegovog odnosa prema krivičnom delu i da li mu je tad bila smanjena sposobnost.

 

ODBAČENI PREDLOZI

PUNOMOĆNIK porodice Perać Olivera Popović pre završnih reči predložila je da se na suđenju ispita veštak saobraćajne struke Stojan Stojanović, jer smatraju da ima propusta u njegovom veštačenju.

Takođe je zatražila i da se ispitaju trojica očevidaca inače pripadnici interventne jedinice, koji su bili u vozilu iza Rakočevićevog "pežoa". Kako je rekla interes oštećene porodice je da se utvrdi pravo činjenično stanje i da saznaju zbog čega im je poginuo sin. Sudija Bojan Mišić je odbio ove predloge i zatvorio glavni pretres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)