U VJT TRI SLUČAJA PROSTITUCIJE: Subotički đaci upoznati sa problematikom trgovine ljudima

J. L.

16. 10. 2020. u 17:04

У ВЈТ ТРИ СЛУЧАЈА ПРОСТИТУЦИЈЕ: Суботички ђаци упознати са проблематиком трговине људима

Foto: Depositphotos

U POSLEDNjIH godinu i po dana u Višem javnom tužilaštvu u Subotici bilo je tri predmeta za krivično delo trgovina ljudima, što je desetina od ukupnih slučajeva u našoj zemlji – rečeno je danas povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18. oktobar).

- Od tri predmeta jedan je pravosnažno okončan osuđujućom presudom na pet godina zatvora, drugi predmet očekuje donošenje prvostepene presude u naredih mesec dana, dok je treći započet juče, protiv lica koje je privedeno iz Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici – objašnjava Branislav Rankov, zamenik Višeg javnog tužioca. - Najčešće žrtve trgovine ljudima su osobe koje su seksualno eksploatisane i sva tri predmeta koja vodi Više javno tužilastvo u Subotici žrtve su osobe koje su seksualno eksploatisane, dok su izvršioci krivičnog dela makroi koji ih primenom sile, pretnji ili na drugi način nateraju da se bave prostitucijom. 

Što se tiče cele Srbije, ima oko 30 krivičnih prijava za krivično delo trgovina ljudima, a tu problematiku najviše imaju Vranje, Sremska Mitrovica, Beograd, Novi Sad i Subotica.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Lokalni tim predstavio je aktivnosti – jedna je upravo anketa među školskom decom, koja su najranjivija kategorija.

Po rečima direktorke OŠ „Sečenji Ištvan“, Vesne Vajs, s obzirom na to da su jedna od najvećih škola, ali i da se nalaze u blizini granice, posebnu pažnju posvećuju edukaciji dece kako ne bi postali žrtve trgovaca ljudima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)