U PRESUDI SVE OBJAŠNJENO: Ove reči je izgovorio Petković posle ubistva Saše Joksića u porti crkve u Vraniću

S. Matić

17. 07. 2020. u 14:28

VIŠI sud u Beogradu prvostepenom presudom proglasio je danas krivim Marka Petkovića (24) za teško ubistvo Saše Joksića i pokušaj teškog ubistva njegovog prijatelja Dragana Jovanovića u porti crkve u Vraniću pre pet godina i osudio ga na kazanu zatvora od 17 godina.

У ПРЕСУДИ СВЕ ОБЈАШЊЕНО: Ове речи је изговорио Петковић после убиства Саше Јоксића у порти цркве у Вранићу

Foto: Arhiva VN

Istom odlukom optužbe za teško ubistvo u pokušaju odlobođen je Petkovićev prijatelj Ivan Asodi, pošto je Više tužilaštvo pre 15 dana odustalo od njegovog krivičnog gonjenja.

Petkoviću je danas produžen i pritvor, u kojem je do sada proveo tri i po godine. On će u njemu ostati do upućivanja na izdržavanje kazne u zatvor, a razlog za to je, kako je predsedavajući sudskog veća sudija Aleksandar Trešnjev objasnio, opasnost da će Petković da pobegne, jer je već jednom bežao iz kućnog pritvora i pravosudnim organima bio nedostupan godinu i po dana.

Sudija Trešnjev je kazao da je Petković kriv, jer je svestan svog dela i da je ono zabranjeno, nakon verbalne rasprave i guranja u dvorištu crkve iz desnog džepa bermuda izvadio nož, čija je oštrica bila dugačka 15 centimetara i njime dva puta ubo u grudi Joksića. Posle toga je istim nožem u stomak ubo i Jovanovića. 

ODBRANA ĆE SE ŽALITI

S OBZIROM da je u pitanju prvostepena osuđujuća presuda Marku Petkoviću odbrana je najavila da će se žaliti apelacionom sudu.

- Čekamo da dobijemo pismenu odluku, ali mislimo da je kazna previsoka i da nisu uzete u obzir sve činjenice - kratko nam je rekao Petkovićev branilac Nikola Ristović.

Sudsko veće je prihvatilo izjave više svedoka, koji su ispričali kako se Petković i Asodi blesave u dvorištu crkve i da će da se potuku, da se Petković nekome unosi u lice, da je posle ubistva prijateljima rekao "ubo sam ga, ubo, tako da me ruka zabolela". Svedoci su ispričali i da je Petko rekao "ubo sam obojicu", da su videli momka koji se gura sa Sašom, koji pada preko šipke, da ga je Saša opsovao, a dečko ga ubo, a onda i Dragana...

Sudija Trešnjev je objasnio i zašto nije prihvaćena Petkovićeva odbrana da je Joksića ubo nožem u nužnoj odbrani:

- Branili ste se da je on vas sa obe ruke uhvatio za vrat i gušio, a da ste vi u nužnoj odbrani izvadili nož i uboli ga. Kad pokazujete potrebu da učestvujete u raspravi i volju da uđete u sukob, onda to nije nužna odbrana i ne možete na nju da se pozivate. S obzirom da ste tada bili mlađi punoletnik i da vam se zbog toga po zakonu ne može izreći najteža kazna za teško ubistvo od 30 do 40 godina, već je zaprećena od 15 do 20 godina i da niste ranije bili osuđivani, srazmerna kazna je 17 godina zatvora.

Sudija Trešnjev je na kraju kazao da je ovakva odluka doneta u nadi da se ovakvi događaji više neće dešavati ili da će se bar smanjiti njihov broj.

Otac ubijenog Saše Milan Joksić, koji je prisustvovao izricanju presude, kaže nam da je pravda posle pet godina i kako mu se činilo nekih opstrukcija, konačno došla na svoje mesto.

Foto: S.J.M

- Oca koji je izgubio dete, nikakva zatvorska kazna ubice ne može potpuo da zadovolji - kaže Joksić.

- Saše nema već pet godina, dvoje maloletne dece je ostalo bez oca i teško to sve prihvatam, a ovaj je živ. Čini mi se da ću istinski tek biti zadovoljan kad on ode tamo gde je moj sin.

Punomoćnik porodice Joksić Marko Bogdanović smatra da je sudija odredio pravičnu kaznu s obzirom na zakonske propise i Petkovićeve godine:

- Nije imao drugih olakšavajućih okolnosti, a realno bez potrebe ga je ubio. Sudija nije mogao da mu da više od 20, a ni manje od 15 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)