ZA HIP ''AZOTARa'' DAJU 650 MILIONA DINARA: Trećoj prodaji pančevačke fabrike odazvala su se dva ponuđača, a firma "Promist" nudi najviše

J. Subin - S. Bulatović

07. 05. 2021. u 06:00

NAJAVLjENO je devet zainteresovanih, ali je za aukcijski sto, na kome se našla pančevačka "Azotara" u stečaju, juče selo svega dvoje ponuđača.

ЗА ХИП АЗОТАРа ДАЈУ 650 МИЛИОНА ДИНАРА: Трећој продаји панчевачке фабрике одазвала су се два понуђача, а фирма Промист нуди највише

Foto A. Stanković

Pančevačka firma "Promist", za nekada najvećeg proizvođača veštačkog đubriva u Srbiji, a sada jedinog, ponudila je 650 miliona dinara. Drugi ponuđač ostao je na početnoj ceni od 581,3 miliona dinara. Kako je izlicitirani iznos manji od polovine porcenjene vrednosti firme, odluku o eventualnoj prodaji mora da donese Odbor poverilaca, u roku od 15 dana.

"Azotara" je u stečaju od septembra 2018. godine. Prodaja je prvi put oglašena krajem prošle godine, a početna cena bila je 5,8 miliona dinara. Fabrika veštačkog đubriva na dobošu se našla drugi put početkom februara. Javno nadmetanje tada je trebalo da počne od polovine prvog iznosa - 2,33 milijarde dinara.

Uoči praznika čulo se da je za pančevačku fabriku zainteresovano devet kompanija. Među onima koji su otkupili tendersku dokumentaciju bili su navodno domaći privrednici ali i kompanije "Viktorija oil", "Eliksir", "Promist" kao i kompanija "Indo Rama" sa sedištem u Singapuru. Uslove su, na kraju, ispunila dva ponuđača.

- "Promist" se već 20 godina bavi poslom distribucije đubriva - kazao je Danilo Tomašević, komercijalni direktor "Promista".

Danilo Tomašević, Foto Tanjug

- Prirodno je bilo da pređemo i u proizvodnju veštačkog đubriva. To je naša namera od davnih dana. Očekujemo odluku Odbora poverilaca da li je prodaja završena ili nije, jer je ponuđena cena ispod 50 odsto procenjene vrednosti. Namera nam je da u "Azotari" pokrenemo proizvodnju. Jedan manji deo. I određeni broj radnika koji je nekada tu radio, sigurno će ostati da se ponovo radi. A, odluka da li će se proizvoditi amonijak ili ne, zavisi od mnogo faktora, a najviše cene gasa.

ZASAD UVOZNIK

PREDUZEĆE "Promist" je osnovano 2002. godine u Novom Sadu. Vlasnik i generalni direktor je Nebojša Petrić. Osnovna delatnost preduzeća su uvoz, skladištenje i distribucija veštačkih đubriva. Stalno zaposlenih je 46 a povremeno, u zavisnosti od sezone, i njih 120.

Kako je ispričao Tomašević, oni su mala kompanija, koja ne može da bude izložena takvim rizicima, a koje velike firme na drugi način rešavaju. "Promist" je više godina pre stečaja bio najveći kupac veštačkog đubriva HIP "Azotara".

Foto N. Živanović

- Mi smo praktično jedina firma koja je kupovala mineralna đubriva od "Azotare", avansnim putem, u velikim količinama - istakao je Tomašević.

- Mi na neki način komplementarnu delatnost već obavljamo u odnosu na "Azotaru". Kupovina je samo prirodni sled događaja. Skladišta veštačkog đubriva "Promista" u Pančevu sada su u prostoru nekadašnje fabrike stakla. Ukoliko budu pazarili "Azotaru", skladište u bivšoj staklari imaće drugu namenu.

"Azotara" je u stečaju od polovine septembra 2018. godine, a do sada je bila prodavana tri puta, no za licitiranje sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara nije bilo zainteresovanih. Najznačajniju imovinu čini fabrički kompleks. Proizvodni pogoni su grupisani u nekoliko celina - pogoni i skladišta "Amonijaka", "Azota", AN-a, KAN-a, NPK, "Karbomida", upravna zgrada i laboratorija.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)