AUTO-PUT DA SE ZOVE PO BALAŠEVIĆU? LJubitelji muzike predlažu preimenovanje saobraćajnice Beograd - Zagreb, "Putevi Srbije" nisu nadležni

Z. R.

23. 04. 2021. u 11:00

POSETIOCI društvenih mreža pre nekoliko dana bili su iznenađeni kada su videli da je auto-put za Zagreb nazvan po po čuvenom Đorđu Balaševiću. To su pokazivale fotografije zelenih putokaza sa imenom i prezimenom nedavno preminulog kantautora.

АУТО-ПУТ ДА СЕ ЗОВЕ ПО БАЛАШЕВИЋУ? Љубитељи музике предлажу преименовање саобраћајнице Београд - Загреб, Путеви Србије нису надлежни

Arhiva

Krenule su salve podrške i pohvala za ovaj čin, ali ispostavilo se da je u pitanju samo predlog jednog od fanova i da je slika "prekrštenog" puta samo pusta želja.

Ne postoji čak ni jasno definisana procedura koja bi mogla da dovede do toga da nekadašnji auto-put "Bratstvo i jedinstvo" ponese ime poznatog kantautora. Inicijativa sa društvenih mreža nije dovoljna, a u Javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da oni nisu adresa za promenu imena koridorima.

To nije u nadležnosti "Puteva", pa u ovom preduzeću ne znaju ni koja bi bila procedura za preimenovanje. Oni kao nazive saobraćajnica koriste isključivo oznake državnih puteva prvog i drugog reda, kao i evropske oznake za puteve, poput E-70 ili E-75.

Ideju za promenu imena auto-puta koji povezuje srpsku i hrvatsku prestonicu dao je Miki Janić.

- Zasad ne postoji zvanična inicijativa, ali imajući u vidu kakva je gromada od čoveka bio Đole, smatram da je sasvim primereno da nešto veliko i moćno ponese njegovo ime - objašnjava Janić. - Zato sam dao ovo, kao vrstu predloga za razmišljanje.

Stručnjak za saobraćaj Milan Božović napominje da imena koridora po javnim ličnostima mogu imati samo lokalni značaj, dok su presudne međunarodne oznake, koje važe za sve auto-puteve.

- Ti nazivi su upisani u međunarodnim mapama i oni se ne mogu menjati - objašnjava Božović. - Mi imamo "Miloša Velikog", i tako ga zovemo, ali u međunarodnom saobraćaju on i dalje ima istu oznaku kao Koridor 11, odnosno E-763.

Put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da dosegne sve do Crne Gore, nosi ime srpskog kneza Miloša Obrenovića. S obzirom na to da ova moderna saobraćajnica prolazi kroz ustanički kraj i povezuje ga sa srpskom prestonicom, nadležni nisu imali mnogo dileme oko izbora imena. Nikada nije saopšteno da li je na osnovu neke uredbe Vlade Srbije ili nekog drugog akta na tablama osvanulo ime Miloša Velikog.

PUPINOV MOST

SITUACIJA sa imenovanjem ulica i objekata u gradovima je drugačija, jer u lokalnim samoupravama postoje komisije koje odlučuju o imenovanju ulica, trgova, kao i građevina. Gradsko veće Beograda tako je donelo odluku da se most koji spaja Zemun i Borču nosi ime našeg slavnog naučnika Mihajla Pupina, a potvrdili su je i odbornici.

VUK ŽUGIĆ, DUGOGODIŠNjI DIREKTOR KULTURNOG PROGRAMA SAVA CENTRA

SVAKA INICIJATIVA DOBRODOŠLA

DUGOGODIŠNjI direktor kulturnih programa Sava centra Vuk Žugić bio je veliki Balaševićev prijatelj.

Arhiva

- Treba sa poštovanjem i uvažavanjem čuti svaku inicijativu vezanu za sećanje na njega - kaže, za "Novosti", Žugić. - Toliko emocija je ostavio za sve nas. To je ono najvažnije i najveće. Reakcija posle njegovog odlaska gore je najlepši odgovor na to šta nam je Đorđe Balašević značio. Mnogo je inicijativa i ideja o tome kako njegovo ime pamtiti. Ja mislim da je najveće ono što je u svima nama.

Upitan šta mu se čini, kako bi Đole reagovao na takvu ideju, Žugić iskreno kaže:

- Ne znam. On je bio divan, skroman čovek. Mislim da su mu, takođe, najviše značile naše emocije. Ostavio nam je najlepše pesme, i poruku da hodamo uspravno.

Vuk je, veli, upravo juče ujutru mislio na Đoleta.

- Video sam jedan kišobran koji mi je poklonio. Napravljen je od drveta. S jedne strane liči na kišobran, a s druge je kao cvet - delovi liče na latice deteline. Donosi sreću i čuva te od nevolje. (M. Ć.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)