MALI SAOPŠTIO SJAJNU VEST: Ulaganja države u ekologiju povećana tri puta!

Novosti online

21. 04. 2021. u 13:34 >> 13:50

MINISTAR finansija Siniša Mali danas je predstavio Predlog zakona o izmenama Zakona o budžetu za 2021. godinu poslanicima u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i napomenuo da su ulaganja države u ekologiju povećana tri puta.

МАЛИ САОПШТИО СЈАЈНУ ВЕСТ: Улагања државе у екологију повећана три пута!

Foto: Printscreen

- Koncentrisao bih se na ulaganja u ekologiju i životnu sredinu. Ako pažljivo pročitate rebalans, videćete da su dodatna sredstva za ekologiju uvećana na 16 milijardi dinara, tri puta veća ulaganja.

- Od tog novca, četiri se nalazi kod Ministarstva za zaštitu životne sredine, a 12,1 milijarde kod Ministarstva građevine i odnosi se na izgradnju deponija, pogona za prečiščavanje otpadnih voda, i 169 prešišćivača i kanalizacione mreže - naveo je Mali.

- Ekologija ne samo u priči, nego u konkretnim ciframa i projektima - rekao je Mali.

Ministar je rekao da je država izdvojila 3,5 milijardi evra za izgradnju moderne kanalizacione mreže i prečišćivače otpadnih voda.

Mali je napmenuo da se u ovaj projekat kapitalnih investicija ulazi sa kineskom kompanijom CRBC i da je u ovom trenutku planirana potpuna izgradnja kanalazicone mreže u 22. lokalne samouprave, čime bi se rešio jedan od jako nezgodnih problema građana u Srbiji.

- Ove godine se kreće: Novi Sad, Ada, Malo Crniće, Knić, Lazarevac, Svrljig, Varvarin, Vlasotince, Vranje, Bor, Kladovo, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Banja Vrujici, Obrenovac, Vranjska Banja, Svilajnac, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac, Golubac i Ćićevac - rekao je Siniša Mali.

Ministar je kazao da su ove 22. lokalne samouprave ostvarile dobre rezultate u izvođenju projekata. Što se tiče ostalih lokalnih samouprava, izgradnja kanalizacione mreže biće moguća samo kroz projekte koji se izvode u saradnji sa kineskim partnerima iz CRBC-a.

- Imamo ukupno 65 lokalnih samouprava. Ukapna vrednost ovih investicija koje ćemo raditi sa CRBC je 3,5 milijardi evra. Na to dodajte 200 miliona kredita od Banske Saveta Evrope, 100 miliona evra od EBRD-a - rekao je Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost