DRŽAVA GAZDUJE U BITNIM FIRMAMA: Vlada usvojila strategiju vlasništva, centralizuje se upravljanje

S. B.

21. 04. 2021. u 13:11

MINISTARSTVO privrede trebalo bi da bude nadležno za sva preduzeća u vlasništvu države. Izuzetak će biti firme iz energetskog sektora, koje će i dalje ostati pod kapom resornog ministarstva.

ДРЖАВА ГАЗДУЈЕ У БИТНИМ ФИРМАМА: Влада усвојила стратегију власништва, централизује се управљање

Foto Tanjug

Ovo je ideja tek usvojene Strategije državnog vlasništva i upravljanja državnim preduzećima. Na osnovu nje pripremiće se i Akcioni plan.

Ovakav centralizovani dokument usvojilo je svega šest od 20 država u Evropi. Decentralizovani model svojine nad društvima u vlasništvu države, gde resorna ministarstva obavljaju ulogu vlasnika, i dalje je dominantan u celom regionu. Procena naše strategije je da to stvara potencijalni sukob između regulatornih i vlasničkih funkcija.

- Opredeljenje Srbije je centralizovani sistem upravljanja državnim preduzećima, uz izuzetak u oblasti energetike gde će drugo ministarstvo biti nadležno - stoji u Strategiji. - Neophodno je da se potpuno razdvoji uloga države kao regulatora tržišta i uloga države kao člana društava, da bi se izbegli tržišni poremećaji i da bi se omogućila efikasna tržišna utakmica sa privatnim sektorom. Država treba da razvije vlasničku politiku koja bi definisala opravdanje i svrhu državnog vlasništva, ciljeve državnog vlasništva, ulogu države u korporativnom upravljanju društva u kojem je država član i način na koji će država implementirati svoju vlasničku politiku. Najjednostavniji pristup je da se funkcija članskih prava u društvima u kojima je država vlasnik centralizuje, te da je obavlja jedno telo unutar jednog ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka