U STEČAJU SPORA NAPLATA: Problemi radnika "Generaleksporta" i "Internacionala CG" sa namirivaanjem potraživanja

S. BULATOVIĆ

20. 04. 2021. u 09:53

BIVŠI zaposleni u "Generaleksportu" i "Internacional CG" i njihovi naslednici i dalje iščekuju hoće li doći do svog dela nekadašnjih firmi. Obe su u stečaju od kraja 2015. godine, ali namirenje poverilaca ne ide tempom kojem su se oni nadali. Od prve novac još niko nije dobio, a u slučaju druge sreću su imali poverioci svrstani u drugi isplatni red. Oni su namireni, ali nekadašnji radnici, koji su u trećem redu, dosad su došli do svega 30,4 odsto svog dela. A kada će biti namireni, stečajni upravnik, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, ne može da precizira.

У СТЕЧАЈУ СПОРА НАПЛАТА: Проблеми радника Генералекспорта и Интернационала ЦГ са намириваањем потраживања

Foto D. Milovanović

U slučaju "Generaleksporta" u ovom momentu još nisu poznata sva utvrđena potraživanja, jer traju parnice za utvrđenje osporenih. U toku trajanja stečajnog postupka "Internacional CG" ispitane su sve prijave potraživanja na devet ispitnih ročišta. Radi utvrđenja osporenih potraživanja 1.856 poverilaca je pokrenulo, odnosno nastavilo parnične postupke, i veliki broj parnica još nije okončan. Tako da ni tu nije poznat konačan znos utvrđenih potraživanja.

- U ovom momentu se nisu stekli uslovi za namirivanje poverilaca "Generaleksporta", a to zavisi od priliva novčanih sredstava u stečajnu masu, odnosno unovčenja imovine i drugih priliva - objašnjavaju u ALSU. - Dalja isplata poverilaca "Internacional CG" vršiće se od sredstava formiranih od kamata na oročena sredstva, prodaje preostale imovine stečajnog dužnika, kao i od oslobođenih sredstava iz rezervacija od dobijenih parnica. Imajući u vidu visinu i složenost pokrenutih parnica od strane banaka u stečaju, u ovom trenutku se ne može predvideti termin okončanja pokrenutih parnica, pa samim tim ni dalje namirenje poverilaca.

U međuvremenu stečajni upravnik će pokušati da konačno unovči deo imovine "Generaleksporta". Prodaja manjeg dela stare opreme, koja se nalazi u zgradi "Geneksa", zakazana je za 26. april. U toku su završne aktivnosti na kompletiranju prodajne dokumentacije te će u skorije vreme biti oglašena prodaja i najbitnije imovine - zgrade "Geneksa". "Internacional CG" je vlasnik zbirke umetničkih dela, i to 1.243 komada. I oni će se naći "na dobošu" u narednom periodu.

KO IH SVE DUŽI

UKUPNA prijavljena potraživanja stečajnih poverilaca u "Generaleksport" u stečaju iznosila su 94,6 milijardi dinara, od čega su razlučni poverioci tražili milijardu dinara i veliki deo je osporen. Od bivše firme je 3.111 radnika potraživalo 2,3 milijarde dinara, od kojih je priznato 1,56 milijardi dinara.

Ukupna prijavljena potraživanja u "Internacional CG" iznose 82,1 milijardu dinara, od čega su priznate 6,27 milijardi dinara. Novac je tražilo i 2.937 radnika i to 3,27 milijardi dinara, a priznato je 2,2 milijarde dinara. Najveći poverioci obe firme su banke u likvidaciji i stečaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Poverilac

20.04.2021. 10:18

Svaka priča o isplati bivših zaposlenih je toliko licemerna i dokaz kršenja zakona. 1.Prvi prekršaj je napravljen kada zaposleni nisu isplaćeni danom ispunjenja prema Programu restrukturiranja kao izvršnoj i zakonskoj ispravi 2.Drugi prekršaj-proglašenje stečaja pre okončanja restrukturiranja i obaveza da se zaposleni prijave kao stečajni poverioci 3.Treći-menjanjem zakona-zaposleni stavljeni u treći isplatni red, umesto da budu izlučni poverioci, jer su sredstva za njih izdvojena i opredeljena iz sredstava prodaje imovine i ne mogu pripadati ostalim poveriocima

radenko

20.04.2021. 14:57

Novca ima al se isti orocava.Is kojih razloga se novac orocava a radnici cekaju.Kolike su plate stecajnog upravnika i njegovih saradnika.Sto ne napisaste koliki im je racun za tewlefon kancelarijske troskove.Mislim da stecajni upravnik namerno odugovlaci isplatu da bi sto duze radili.U kojoj Drzavi stecaj toliko dugo traje.

novidorcol

24.04.2021. 18:08

Podsetimo se da stecaj Beobanke jos traje od 2000 god. To je najunosniji posao,koji je do savrsenstva doveo Sasa Radulovic koji je bio stecajni u 26 firmi u istom momentu.A njegova zena radila knjigoivodjstvo za sve te firme.A najjace je to da je agencija naplatila svoje usluge istog momenta,za njih ima para.

Zorica

24.04.2021. 18:11

Pare za radnike su odvojene a to je 15% od prodate sume.To je poseban fond i ne utice ni na kakva druga dugovanja-potrazivanja.Samo od kamate na ta sredstva smo mogli biti isplaceni.Hohstapleraj