U STEČAJU SPORA NAPLATA: Problemi radnika "Generaleksporta" i "Internacionala CG" sa namirivaanjem potraživanja

S. BULATOVIĆ

20. 04. 2021. u 09:53

BIVŠI zaposleni u "Generaleksportu" i "Internacional CG" i njihovi naslednici i dalje iščekuju hoće li doći do svog dela nekadašnjih firmi. Obe su u stečaju od kraja 2015. godine, ali namirenje poverilaca ne ide tempom kojem su se oni nadali. Od prve novac još niko nije dobio, a u slučaju druge sreću su imali poverioci svrstani u drugi isplatni red. Oni su namireni, ali nekadašnji radnici, koji su u trećem redu, dosad su došli do svega 30,4 odsto svog dela. A kada će biti namireni, stečajni upravnik, Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, ne može da precizira.

У СТЕЧАЈУ СПОРА НАПЛАТА: Проблеми радника Генералекспорта и Интернационала ЦГ са намириваањем потраживања

Foto D. Milovanović

U slučaju "Generaleksporta" u ovom momentu još nisu poznata sva utvrđena potraživanja, jer traju parnice za utvrđenje osporenih. U toku trajanja stečajnog postupka "Internacional CG" ispitane su sve prijave potraživanja na devet ispitnih ročišta. Radi utvrđenja osporenih potraživanja 1.856 poverilaca je pokrenulo, odnosno nastavilo parnične postupke, i veliki broj parnica još nije okončan. Tako da ni tu nije poznat konačan znos utvrđenih potraživanja.

- U ovom momentu se nisu stekli uslovi za namirivanje poverilaca "Generaleksporta", a to zavisi od priliva novčanih sredstava u stečajnu masu, odnosno unovčenja imovine i drugih priliva - objašnjavaju u ALSU. - Dalja isplata poverilaca "Internacional CG" vršiće se od sredstava formiranih od kamata na oročena sredstva, prodaje preostale imovine stečajnog dužnika, kao i od oslobođenih sredstava iz rezervacija od dobijenih parnica. Imajući u vidu visinu i složenost pokrenutih parnica od strane banaka u stečaju, u ovom trenutku se ne može predvideti termin okončanja pokrenutih parnica, pa samim tim ni dalje namirenje poverilaca.

U međuvremenu stečajni upravnik će pokušati da konačno unovči deo imovine "Generaleksporta". Prodaja manjeg dela stare opreme, koja se nalazi u zgradi "Geneksa", zakazana je za 26. april. U toku su završne aktivnosti na kompletiranju prodajne dokumentacije te će u skorije vreme biti oglašena prodaja i najbitnije imovine - zgrade "Geneksa". "Internacional CG" je vlasnik zbirke umetničkih dela, i to 1.243 komada. I oni će se naći "na dobošu" u narednom periodu.

KO IH SVE DUŽI

UKUPNA prijavljena potraživanja stečajnih poverilaca u "Generaleksport" u stečaju iznosila su 94,6 milijardi dinara, od čega su razlučni poverioci tražili milijardu dinara i veliki deo je osporen. Od bivše firme je 3.111 radnika potraživalo 2,3 milijarde dinara, od kojih je priznato 1,56 milijardi dinara.

Ukupna prijavljena potraživanja u "Internacional CG" iznose 82,1 milijardu dinara, od čega su priznate 6,27 milijardi dinara. Novac je tražilo i 2.937 radnika i to 3,27 milijardi dinara, a priznato je 2,2 milijarde dinara. Najveći poverioci obe firme su banke u likvidaciji i stečaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!