SELAKOVIĆ U MOSKVI: Ministar posetio srpske proizvođače hrane koji su se predstavili na najvećoj izložbi prehrambene industrije

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u četvrtak je posetio srpske proizvođače hrane koji su se predstavili na najvećoj izložbi prehrambene industrije koja se održava u Moskvi od 12. do 16. aprila.

СЕЛАКОВИЋ У МОСКВИ: Министар посетио српске произвођаче хране који су се представили на највећој изложби прехрамбене индустрије

Foto: V. N.

Selaković je razgovarao  sa predstavnicima  naših kompanija  koje uspešno prodaju hranu proizvedenu u Srbiji.

Na  nacionalnom paviljonu Srbije najviše je proizvoiđača mlečnih proizvoda kao i mesnih prerađevina. Predstavljeni su Mlekara Šabac, Mlekara Ub, Imlek, Padinska Skela. Od proizvođača mesnih proizvoda su ,,Zlatiborac" zatim ,,Karneks" Vrbas, Industrija mesa Tolopa, Bačka Topola, Masli, Leskovac i dr.

Na sajmu izlažu Itn Group Beograd, Master Fruits, Mambikom Agrar i Mirax Agrar Beograd.

Dejan Delić, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi kazao je da je  štand Srbije dobro posećen što potvrđuje zainteresovanost ruskih partnera za   kvalitetnu srpsku hranu.

- Osim tardicionalnih kupaca na izložbu dolaze i novi  partneri. Ovaj put na sajmu u Moskvi  predstavljena ponuda, mleka i mlečnih proizvoda, suhomesnatih - delikatesnih proizvoda, gotovih jela i pašteta, kao i srmznutog  voća i povrća i sušenog voća. Interesovanje partnera pokazuje da su naši proizvodi cenjeni i prepoznat kao kvalitetni - ističe Dejan Delić.

Foto: B. Vlahović

Potencijal ruskog tržište i bivših sovjetskih republika je vrlo veliki i na nama je da pokušamo da što bolje plasiramo  svoje proizvode, ističe  Delić. Kao što je poznato  Srbija ima carinske povlastice u Rusiji  i to proizvođačima daje u  startu prednost u odnosu na izvoznike hrane iz drugih  zemalja.

Direktor  predstavništva ,, Zlatiborca" u Rusiji Đorđe Tanasković rekao je za ,,Novosti" da su ovakve izložbe važne zbog susreta sa partnerima je je u vreme pandemije bilo otežano kretanje .

Ruski kupci su se već upoznali sa paletom proizvoda ,,Zlatiborca" i zadovoljni su kvalitetom koji im se nudi.

Uprkos svim problemima nastalim zbog epidemije korona  virusa, Srbija je 2020. godine zabeležila rast izvoza hrane u Rusiju za 5,2 odsto. Najviše je izvozila sveže jabuke, soju, sir, breskve i nektarine, sveže jagode, smrznuto voće, maline i kupine,kao i  hranu za pse i mačke, sadnice voća.

Organizatori izložbe insistiraju da se izlagači i gosti pridržavaju preventivnih mera, pa svi koji uđu u pavioljone moraju da nose zaštitne maske, a na ulazu se svima meri temperatura.

Tu veliku izložbu  svake godine poseti oko 70.000 posetilaca iz više od  110 zemalja. Ove godine zbog  problema sa koronom na sajmu izlaže 2660 izlagača iz 73 zemlje sveta. Osim Srbije, na nacionalnim štandovima predstaviće se i Italija, Španija, Turska, Uzbekistan, Jermenija, Brazil, Urugvaj. Ovo je drugi sajam u 2021. i od početka pandemije  na kome kompanije iz Srbije svoju ponudu predstavljaju uživo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu