ROBU ZA KINU DA PRAVIMO SA KINEZIMA: Smanjuje se trgovinski deficit, naša šansa je partnerstvo sa velikim firmama za proizvodnju hrane

S. BULATOVIĆ

29. 03. 2021. u 13:00

ONI su najveći uvoznik kukuruza na svetu, a mi među deset najvećih izvoznika. Posle potpisanog sporazuma, srpski paori sada ovu žitaricu mogu da plasiraju i na tržište Kine. Pojedine procene govore da je poljoprivreda perspektivan sektor koji bi narednih godina mogao da ponudi više ovom dalekom, a velikom kupcu. Srbija iz Kine, kao i mnoge druge ekonomije, znatno više uvozi. Prošle godine, međutim, plasman naših proizvoda uspeo je da pokrije 11,5 odsto onoga što smo iz te zemlje kupili.

РОБУ ЗА КИНУ ДА ПРАВИМО СА КИНЕЗИМА: Смањује се трговински дефицит, наша шанса је партнерство са великим фирмама за производњу хране

Foto Tanjug

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2020. ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Kinom iznosila je 3,6 milijardi dolara. Ukupan izvoz dostigao je 377 miliona dolara. U istom periodu uvezeno je 3,3 milijarde dolara robe. A prošlogodišnji rezultat nije najbolji. Iako je reč o manjem obimu, pokrivenost uvoza izvozom bila je najveća 2019. godine. Tada smo dostigli 13,1 odsto. Da je reč o priličnom pomaku, vidi se kada se uporedi sa stanjem iz 2013. Tada smo kineskom tržištu prodali svega 0,6 odsto vrednosti onoga što smo od njih kupili.

U Privrednoj komori Srbije veruju da je poljoprivreda grana u kojoj bi saradnja mogla da napreduje.

- Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda beleži rast iz godine u godinu - kažu u PKS. - Lane je izvezena 12,5 miliona dolara vredna roba, što je za oko 20 odsto više nego prethodne 2019. Poljoprivreda predstavlja perspektivni sektor saradnje. Tu se može ući u partnerstvo sa velikim kineskim firmama za proizvodnju hrane, kojima bi se putem takvih ulaganja, otvorio pristup kineskom, ali i trećim tržištima.

Ekonomisti, s druge strane, upozoravaju da je našim proizvođačima teško da zadovolje zahteve Kineza. Misle pre svega na količine.

- Dobro je da se prave novi aranžmani, koji otvaraju mogućnost za veći plasman različite robe - smatra ekonomista Ivan Nikolić. - Za kukuruz nema velikog prostora, jer mi ne možemo značajnije da uvećamo proizvodnju. To je određeno zasejanim površinama, a nismo imali problema sa njegovim izvozom ni do sada. Bilo bi dobro da se stvori takva šansa za neke druge prehrambene proizvode. Kinesko tržište je zahtevno, treba ispoštovati velike količine. Ako je roba gabaritna, transport je skuplji, a Kina je daleko. I to smanjuje konkurentnost.

Trenutno u Kinu najviše izvozimo katode i sekcije katoda, od rafinisanog bakra. One čine 60 odsto plasmana. Slede rude bakra i koncentrati (12 odsto), drvo bukve (šest odsto), srebro, neobrađeno (tri odsto), neobrađeno drvo sa korom ili bez kore (jedan odsto), cirkulacione pumpe za grejne sisteme (jedan odsto)...

- U našoj tekućoj razmeni sa Kinom dominiraju proizvodi koji se prave u kompanijama čiji su vlasnici Kinezi - objašnjava Nikolić. - Vidi se da su to proizvodi iz Bora, pre svega. Dobro je da se značajnije povećala pokrivenost uvoza izvozom. Mi ćemo i dalje uvoziti značajne količine zdravstvene i elektronske opreme iz te zemlje, što doprinosi rastu spoljnotrgovinskog deficita. Izvoz iz kineskih kompanija u Srbiji je način da saldo bude povoljniji. Verujem da će se i popraviti, jer su njihovi planovi, pre svega u Boru, vrlo ambiciozni.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Kine lane su bili nerazvrstana roba (14 odsto), telefoni za mrežu stanica ili za druge bežične mreže (šest odsto), ostali gotovi proizvodi, portabl mašine za AOP, mase do 10 kilograma (dva odsto)...

BORSKI RUDNICI PREMAŠILI PLAN

RUDNICI u Boru poslovali su prošle godine pozitivno, a najveća proizvodnja ostvarena je u "Velikom Krivelju", gde su iskopine premašile 36 miliona tona, saopštila je kompanija "Ziđin". Rukovodilac ogranka "Ziđin bakar Srbija", Nebojša Videnović, ističe da je godišnji plan premašen i na rudi i na raskrivci:

- Ostvareno je 34.455.208 tona raskrivke, što je 4.334.218 tona više od plana - kaže Videnović. - Otkopano je i 11.775.566 tona vlažne rude, to je 516.166 tona više od plana, a dobijeno je 28.635 tona bakra u koncentratu. Što je najvažnije, obaveze su završene bez ijednog izgubljenog života.

Prema njegovim rečima, broj povreda na radu lane, u odnosu na 2019. godinu, smanjen je za 36,84 odsto, a u odnosu na 2018. za čak 74,1 odsto. ( E. B. T.)

REGISTROVANO 1.185 POSLODAVACA

PREMA podacima Agencije za privredne registre, na teritoriji Srbije registrovano je 1.185 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Kine, odnosno pravna lica registrovana u Kini. Najviše ih je registrovano kao trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila - 879. U građevinarstvu posluje njih 66, u uslugama ishrane 59, a u prerađivačkoj industriji 47. Administrativnim pomoćnim delatnostima se bave 42 preduzeća, a stručnim, naučnim i inovativnim delatnostima - 24. U informisanju i komunikacija ih posluje 14, snadbevanjem vodom i upravljanjem otpadnim vodama 13, poljoprivreda je delatnost za njih 11, a saobraćaj i skladištenje za njih osam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest