SKUPLJE PREKO POSREDNIKA: Računovođe upozoravaju da bi elektronsko fakturisanje moglo biti trošak firmama

S. BULATOVIĆ

13. 03. 2021. u 10:00

PROPISI polako trasiraju put elektronskoj fakturi. Predviđa ih Zakon o računovodstvu, a detaljno ih razmatra Zakon o elektronskom fakturisanju, koji je u pripremi.

СКУПЉЕ ПРЕКО ПОСРЕДНИКА: Рачуновође упозоравају да би електронско фактурисање могло бити трошак фирмама

Foto: Depositphotos

Kako sada stvari stoje, za javni sektor će biti obavezne već od polovine ove godine, od sledeće će privatnici morati da ih prihvataju od kolega, a od početka 2023. bi važila obaveza izdavanja za sve PDV obveznike. Računovođe zato upozoravaju da ovo znači novi trošak za privredu, naročito mala i srednja preduzeća, a privrednici očekuju da im one uštede vreme, ali i novac.

Udruženje "Računovodstvena komora Srbije" upozorava i na problem informacionog posrednika, koji je predviđen Nacrtom zakona o elektronskom fakturisanju. Firme bi, naime, sistemu elektronskih faktura pristupale same ili preko informacionog posrednika.

LAKŠA KONTROLA

NADLEŽNI očekuju da će elektronsko fakturisanje doprineti borbi protv sive ekonomije i da će poreznicima biti nešto lakše da kontrolišu obveznike. Kako stoji u Planu rada Vlade Srbije za ovu godinu, Ministarstvo finansija je već obezbedilo platformu, a predlog propisa bi uskoro trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

- Elektronske fakture bi trebalo da idu direktno u Poresku upravu - ističe Snežana Mitrović iz "Računovodstvene komore Srbije".

- E-faktura koja ide preko posrednika bi mogla da ugrozi ugovorene obaveze, među kojima može da bude i čuvanje poslovne tajne u vezu sa cenom, uslovima prodaje, asortimana robe. Verujemo da će firme izlaziti iz PDV sistema da ne bi morali da dostavljaju fakture preko informacionog posrednika. To im šteti i povećava troškove poslovanja.

U Uniji poslodavaca kažu da uvek strahuju da im novi propisi ne donesu i nove namete, jer velili broj firmi posluje na ivici isplativosti. Naročito posle pune godine poslovanja u uslovima pandemije.

- Treba biti oprezan kada su rokovi u pitanju i najbolje je predvideti više manjih koraka do cilja - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Tako se ne čeka poslednji momenat da se implementira nova praksa. Mi očekujemo od nove prakse da nam štedi vreme, ali i da bude jeftinija nego sada. Da ne dođemo u situaciju da moramo da zaposlimo nove radnike zbog nove obaveze. Ako je nova procedura potrebna Poreskoj upravi, onda bi ona morala da snosi njen trošak.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije