PROPISI polako trasiraju put elektronskoj fakturi. Predviđa ih Zakon o računovodstvu, a detaljno ih razmatra Zakon o elektronskom fakturisanju, koji je u pripremi.

Milan

13.03.2021. 11:18

Molim vas za razjasnjenje ove recenice iz teksta: "Verujemo da će firme izlaziti iz PDV sistema da ne bi morali da dostavljaju fakture preko informacionog posrednika" Da li to znaci da one firme koje nisu u PDV sistemu nemaju obavezu izdavanja ili koriscenja elektronskih faktura? Ovo prvi put cujem pa bih zamolio nekog za objasnjenje. Hvala

Dragan

13.03.2021. 11:55

Još jedna glupa novotarija u nastojanju da se sve moguće u ovoj zemlji digitalizuje i da se firmama povećaju troškovi poslovanja. Firme koje imaju mogućnost i dobar pristup Internetu neka fakture šalju samo elektronski, a one koje to nemaju dobar pristup Internetu a takvih ima u manjim mestima neka izdaju račune kao i do sada. Poreskoj Upravi bi biloje bilo da poboljša pristup svom portalu E-POREZI i unapredi svoju tehničku službu, jer se često dešava prilikom predaje PDV prijave 15-og u mesecu (najčešće 15. januara svake godine) kada ima mnogo ulaza na taj portal da "padne sistem", a na prijave kvara njihova tehnička služba odgovori tek posle 5-6 sati upornog slanja e-mail-ova.