"MARERI" I BIGZ: Prodato zdanje nekadašnje državne štamparije kod Mostara u Beogradu

M. S.

19. 02. 2021. u 06:34

ZGRADU BIGZ kupila je kompanija Marera Real Estate Partners, sestrinska firma Marera Properties, koja je prošle godine pod svoje uzela i "Beograđanku".

МАРЕРИ И БИГЗ: Продато здање некадашње државне штампарије код Мостара у Београду

Foto N. Fifić

U rekonstrukciju nekadašanje štamparije biće uloženo više od 40 miliona evra, a u novom ruhu osvanuće za 18 meseci.

Kako navode u ovoj firmi, čiji je kultni BIGZ novi projekat, znamenita zgrada biće pretvorena u savremeni biznis centar. S obzirom na to da je reč o delu moderne srpske arhitekture, kompanija će sarađivati sa Zavodom za zaštitu spomenika na očuvanju autentičnog izgleda projekta Dragiše Brašovana.

- Ovo monumentalno zdanje ima više od 40.000 kvadrata, od čega je nešto preko polovine upotrebnog prostora usled impresivno projektovanih hodnika i stepenišnih zona - istakla je Milana Srećkov, direktorka kompanije.

"BEKO" I "BEOGRAĐANKA"

MARERA je bila zadužena za rekonstrukciju bivše fabrike "Beko" u današnji Kalemegdan biznis centar. Krajem prošle godine ova kompanija kupila je i zgradu Palate "Beograd", čije prostorije pretvara u kancelarijski prostor.

Nakon obnove, zgrada BIGZ biće ponuđena budućim zakupcima klasične kancelarije, kao i prostorije otvorenog koncepta, ali i moći će da dizajniraju prostor u skladu sa njihovim potrebama. Čuvena zgrada BIGZ građena je u obliku ćiriličkog slova P, nalik na štamparsku mašinu, visine od 64 metra.

Većinski vlasnik do nedavno je bio Petar Matić, koji je ovo preduzeće od države kupio 2007. za 310 miliona dinara, što je tada bilo oko 3,87 miliona evra.

Nova zgrada Državne štamparije sagrađena je između 1936. i 1940. godine na prostoru kompleksa urbane, industrijske i saobraćajne zone kod Mostara. Arhitekata Brašovan je na ovom zdanju prvi put u beogradskoj arhitekturi primenio armiranobetonski skeletni sistem konstrukcije. Za spomenik kulture BIGZ je proglašen 1992. godine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina