UPOZORENJE ZA KUPCE U SRBIJI: U ovim proizvodima pronađena štetna materija - posebno opasna po decu

E. B. TALIJAN

28. 12. 2020. u 10:00

УПОЗОРЕЊЕ ЗА КУПЦЕ У СРБИЈИ: У овим производима пронађена штетна материја - посебно опасна по децу

Proizvodi sa štetnim supstancama

GOTOVO trećina testiranih proizvoda od plastike u Srbiji sadrži povećanu količinu ftalata koji spadaju u štetne materije. NJihovo prisustvo u koncentraciji većoj od 0,1 odsto Evropska unija zabranila je u julu ove godine, a taj propis u našoj zemlji važi već 10 godina i odnosi se na igračke i proizvode za negu dece.

Međutim, vrednosti ftalata koje prelaze ovu dozvoljenu granicu, organizacije "Alternativa za bezbedne hemikalije" iz Srbije i "Arnika" iz Češke, pronašle su kod nas u 10 od 36 analizirana predmeta.

Oni navode da su veće količine te supstance pronašli u školskim torbama, torbici za devojčice, dečjoj ženskoj kabanici, papučama za decu, veštačkoj koži, patosnicama za automobile, kao i tri predmeta od polivinil holrida - ciradi, ženskom neseseru za kozmetiku i samolepljivoj foliji. Proizvodi, kako navode, potiču od domaćih i evropskih proizvođača, a prodaju se u radnjama poznatih trgovaca.

Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije kaže, za "Novosti", da ima nesavesnih pojedinaca koji krše ove propise, da će svi biti prijavljeni inspekciji, a da se aktivno radi na tome da se u potpunosti eliminiše upotreba štetne supstance koji se dodaje PVC proizvodima kako bi bili manje lomljivi.

- Ove godine je uvezeno 198 tona ove štetne supstance za proizvodnju, a 2016. godine oko 5.000 tona - navodi Stevanović. - Proizvođači prelaze na bezbednije alternativne materijale. Sada je veoma važno da mi ne postanemo deponija ftalata koji se izbacuju sa tržišta EU, odnosno da ih naši uvoznici ne plasiraju u Srbiji. To moraju da kontrolišu nadležni organi i inspekcija.

U julu su u EU stupile na snagu dodatne zabrane ftalata, a PKS je putem Udruženja hemijske industrije Evrope aktivno učestovovala u donošenju tog propisa, objašnjava Stevanović:

- Ministarstvo zaštite životne sredine planira da te norme iz Uredbe EU ugradi u Pravilnik o ograničenjima i zabranama korišćenja hemikalija kroz izmene i dopune koje bi trebalo da se donesu na jesen 2021. godine.

Biće, kako ističe, navedeno u kom roku su proizvođači u obavezi da izbace iz upotrebe ftalate. On dodaje da će privreda imati mogućnost da aktivno učestvuje u definisanju tranzicionog perioda za stupanje na snagu zabrana, kako bi eventualni troškovi bili minimalni.

PRITISAK NA PROIZVOĐAČE

- UKAZIVANJEM na postojanje štetnih ftalata u proizvodima za svakodnevnu upotrebu i pritiskom potrošača na trgovce i proizvođače da daju ovu informaciju, kompanije će se motivisati da ih zamene bezbednijim alternativama - smatra Karolina Brabcova, iz češke organizacije "Arnika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Zika022

28.12.2020. 10:34

Kako takve atvari uopšte ulaze u zemlju , ako ima neko da mi to objasni. Kindelada je posebno pravljena za jugoslovensko tržište zbog nezadovoljavajuće količine lešnika u proizvodu (bar tako legenda kazuje). Kako je to uopšte našlo blizu naše dece ?! Ko je uvoznik ili štaveć ?