U CIMETU GLAVNI SASTOJAK ŠEĆER: Neobična deklaracija kompanije "Dr Etker" o sadržaju proizvoda, u kesici manje od jednog grama začina

V. N.

17. 12. 2020. u 14:17

"NISAM znao da cimet raste u Srbiji". Sa tom opaskom nam se javio čitalac M. S. iz Boegrada koji je u jednom trgovinskom lancu kupio kesicu cimeta koji proizvodi "Dr Etker".

У ЦИМЕТУ ГЛАВНИ САСТОЈАК ШЕЋЕР: Необична декларација компаније Др Еткер о садржају производа, у кесици мање од једног грама зачина

Kesica sa deklaracijom proizvoda

U deklaraciji je kao zemlja porekla proizvoda navedena Srbija.

Na pitanje "Potrošačke korpe" odakle uvoze cimet, u kompaniji "Dr Etker" su odgovorili da ga nabavljaju iz Indonezije, Madagaskara, Indije, Sri Lanke i Vijetnama. Tvrde i da ispravno deklarišu proizvod, jer na njemu piše "cimet šećer", tako da, po njihovoj računici, to nije čist začin, nego novi proizvod, nastao u Srbiji, mešanjem cimeta sa šećerom!

- Mešavina mlevenog cimeta i šećera je artikal proizveden i upakovan u našoj fabrici u Šimanovcima, a i poreklo glavnog sastojka je Republika Srbija - navode u "Dr Etkeru". - Na proizvodu "Dr Etker Cimet šećer - Mešavina mlevenog cimeta i šećera, za aromatizovanje poslastica, toplih i hladnih napitaka", zemlja porekla je navedena u skladu sa zahtevima zakonske regulative, primenjenom recepturom i proizvođačkom praksom.

U ovoj kompaniji tvrde da deklaracija sadrži sve obavezne elemente i da potrošačima pružaju potpune informacije o proizvodima. Oni ukazuju da su se već uskladili sa Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji će biti obavezujuć od marta 2022. godine, da ako su zemlja porekla ili zemlja i mesto porekla navedeni, ali ne odgovaraju zemlji porekla ili zemlji i mestu porekla glavnog sastojka hrane, potrebno je navesti i zemlju porekla. Pošto, kako tvrde, mleveni cimet, koji koriste u proizvodnji "Dr Etker cimet šećera" čini svega 10 odsto proizvoda, smatraju da nije potrebno da naglašavaju poreklo začina.

Čitalac M. S. ukazuje da bi onda ovaj proizvod trebalo da se zove "šećer sa cimetom", jer to znači da u kesici od 10 grama ima manje od jednog grama cimeta! On napominje da se i kroz cenu može proceniti da li se potrošačima isplati da konzumiraju ovaj proizvod, jer kesica košta od 15,99 do 19,99 dinara, što znači da je kilogram od 1.599 do 1.999 dinara, a u njemu ima 900 grama šećera i oko 100 grama cimeta.

NIJE SVEJEDNO ODAKLE JE

ČITALAC M. S. kaže da se za ovu biljku zainteresovao jer je njegovoj supruzi potrebna za lek, ali da je shvatio da mnoge radnje, od zdrave hrane do trgovinskih lanaca, "prikrivaju" poreklo cimeta.

- Nije svejedno da li je pravi cejlonski, iz Sri Lanke ili je "lažni", odnosno kasija cimet - tvrdi M. S. - Štapići cejlonskog cimeta imaju puno tankih slojeva kore i lako se mogu samleti i po tome se razlikuju od kasije, koji je poznat i kao kineski cimet. On sadrži kumarin i ne sme da se konzumira u većoj količini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

popchulle

24.12.2020. 11:05

Deklaracija je ispravna u svemu osim po poreklu cimeta, što može biti bitno jer je samo tzv. cejlonski pravi koji se koristi kao pomoć u lečenju. Ovo na slici ima istu vrednost kao npr. vanilin-šećer ili rum-šećer ili limun šećer jer se radi o šećeru zamirisanom vanilom ili rumom ili limunom (često veštačkim aromama). Kome treba prava vanila kupiće mahunu vanilije, za rum rum, a za limun limun. I cejlonski cimet se može nabaviti u radnjama bez dodatka šećera.