PREMIJA VEĆA ZA 2,2 PROCENTA: Otvoreni tradicionalni četvrti "Srpski dani osiguranja" u organizaciji UOS

B. Ca.

27. 11. 2020. u 07:38

U ORGANIZACIJI Udruženja osiguravača Srbije, u četvrtak je otvorena četvrta konferencija "Srpski dani osiguranja" u Aranđelovcu, pod simboličnim nazivom "Prijatelji, kako ste". Ovogodišnja predavanja posvećena su temi koliko je pandemija kovida 19 uticala na osiguravajuće kuće i banke, ukazujući na značaj osiguranja u vreme krize.

ПРЕМИЈА ВЕЋА ЗА 2,2 ПРОЦЕНТА: Отворени традиционални четврти Српски дани осигурања у организацији УОС

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS / Foto Tanjug

Otvarajući konferenciju, Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, naglasila je da je za prva tri kvartala ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija osiguranja povećana za 2,2 odsto i da su najviše povećane premije kod imovinskog i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ipak, ostvareni rast je manji od 10-godišnjeg proseka, što znači da se puni efekti pandemije mogu tek očekivati.

Prema guvernerkinim rečima NBS je sačuvala monetarnu i fiskalnu stabilnost u doba pandemije, a paket preduzetih monetarnih i fiskalnih mera prevazilazi 12 odsto BDP. Obezbeđeno je nesmetano funkcionisanje tržišta osiguranja, a ostvaren je neto pozitivan rezultat od 11,1 milijarde dinara.

- Osiguravajuća društva, izmenom postojećih i uvođenjem novih proizvoda, organizovanjem rada od kuće i onlajn prodaje, pozitivno su reagovala na izmenjene uslove poslovanja i time zadržala poverenje građana - rekla je guverner, i dodala da je u toku rad na izradi nacrta Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju. Za izradu nacrta, Ministarstvo finansija je formiralo radnu grupu koju čine i predstavnici Udruženja osiguravača - dodala je ona.

Predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije Ivana Soković kaže da je ove godine uprkos koroni, sektor osiguranja ostao stabilan i snažan i da ispunjava osnovnu funkciju - da je tu kada je najteže. Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović izjavio je da pandemiji najveći globalni problem ovog veka, kao i da je industrija osiguranja u Srbiji reagovala dobro i brzo se prilagodila. Kako kaže, koliki će biti stvarni uticaj pandemije na ekonomiju i osiguranje, zavisi od toga koliko će ona trajati i kojom brzinom će se privreda oporavljati.

Onlajn predavanja na ovogodišnjim "Srpskim danima osiguranja" održaće predstavnici osiguravača, reosiguravača, domaći i strani teoretičari, predstavnici države i regionalnih udruženja osiguravajućih društava.

"DUNAV" U TOP 100 U EVROPI

KOMPANIJA "Dunav osiguranje" ostvarila je u prvih devet meseci ove godine bruto premiju osiguranja od 21,86 milijardi dinara, što je za oko sedam odsto više nego u istom periodu 2019 - rekla je Ivana Soković. - U prvih devet meseci ove godine nadmašeni su rezultati poslovanja iz 2019. godine. Ova kuća je rangirana kao najbolja srpska osiguravajuća kuća sa premijom od 242,3 miliona evra u 2019. i zauzela je deseto mesto na listi top 100 osiguravača jugoistočne Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri