UPOZORENJE ZA GRAĐANE: Lažne nagradne igre kruže društvenim mrežama! Možete ostati bez novca na računu

E. B. TALIJAN

20. 11. 2020. u 08:00

LAŽNE nagradne igre kruže društvenim mrežama, a građani koji se "upecaju" na ovu prevaru i otkriju podatke sa platnih kartica ostaju bez novca na bankovnom računu.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Лажне наградне игре круже друштвеним мрежама! Можете остати без новца на рачуну

Foto Tanjug

Lakovernima se nude primamljivi, skupoceni pokloni ako pristanu da učestvuju. U Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a, za "Novosti" kažu da prevaranti najčešće prave lažne stranice na društvenim mrežama za koje koriste logo znakove poznatih brendova ili kompanija iz Srbije. Zloupotrebljavaju modne robne marke, prehrambene trgovinske lance, banke, javna preduzeća. Žrtve su uglavnom građani koji ne znaju da se podaci sa platnih kartica nikada ne daju nikome.

Ovih dana korisnicima društvenih mreža stižu pozivi za osvajanje mobilnog telefona putem ankete koju navodno organizuje kompanija "Telekom", odnosno "MTS".

- Dobio sam poruku da sam izabran među 200 korisnika da učestvujem u nagradnoj igri za najnoviji "ajfon 12", čija cena ide i do 1.800 evra - ističe Jovan Marković iz Beograda. - Navedeno je da treba tačno da odgovorim na neka pitanja iz ankete. Znao sam da je u pitanju prevara i to sam obrisao.

U "MTS" nam kažu da često obaveštavaju građane o ovim prevarama i ističu da se podaci o nagradnim igrama mogu pronaći samo na njihovim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama i zvaničnoj internet stranici.

PREVIŠE DOBRO DA BI BILO REALNO

GRAĐANI treba da znaju da je uvek u pitanju prevara kada je nešto previše dobro da bi bilo realno ostvarivo - ističu u MUP-u. - Na internetu, kao i u stvarnom životu, ne postoji ništa besplatno niti će im iko ikada pokloniti nešto samo zato što su popunili neku anketu ili navodno učestvovali u nekoj nagradnoj igri. Da bi se nagradna igra organizovala u skladu sa zakonom, mora da postoji procedura i odobrenje nadležnog državnog organa za igre na sreću, kao i pravilnik koji je objavljen na zvaničnom internet-sajtu firme ili kompanije koja je organizuje.

Iz MUP-a navode da oštećeni građani često prijavljuju policiji i tužilaštvu takve prevare, kao i da su nedavno uhapsili osumnjičenog iz Beograda.

- On je na društvenim mrežama pravio lažne nagradne igre i koristio je logo znakove poznatih robnih marki i kompanija iz Srbije - kažu u MUP-u. - Njegov cilj je bio da dobije podatke o platnim karticama oštećenih koje je kasnije zloupotrebljivao i uzimao novac sa njihovih računa.

Objašnjavajući kako izgleda postupak "pecanja" lakovernih, ističu da prevaranti najčešće nude anketu koja treba da se popuni da bi žrtva navodno dobila neki poklon, obično tehnički uređaj ili novčani iznos. Nakon toga traže podatke sa platne kartice da bi, navodno, poslali poklon. Uoliko im osoba dostavi podatke, prevaranti uzmu novac sa računa tih platnih kartica.

- Često se dešava da od oštećenih traže i fotografije sa ličnih dokumenata, koje se dalje koriste za druga krivična dela prevara, otvaranja lažnih naloga na društvenim mrežama i servisima za onlajn plaćanja - kažu naši sagovornici.

Oni naglašavaju da su žrtve građani svih starosnih struktura koji koriste internet i društvene mreže, ali uglavnom oni koji nisu tehnički potkovani i ne poznaju način funkcionisanja platnih kartica, odnosno da se podaci sa njih nikada ne daju nikome.

Iz Nacionalne organizacije potrošača savetuju da se dobro proveri da li je u pitanju zvaničan sajt ili nalog na društvenim mrežama firme koja organizuje nagradnu igru. Građani mogu da pozovu tu kompaniju i da pitaju ili da zatraže od udruženja koja se bave zaštitom potrošača da to učine umesto njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)