PROJEKCIJA NBS: Srbija će imati najbolji rezultat BDP u Evropi

B. Ca.

18. 11. 2020. u 15:12

NARODNA banka Srbije je korigovala naviše projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, sa minus 1,5 odsto na minus 1 odsto, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

ПРОЈЕКЦИЈА НБС: Србија ће имати најбољи резултат БДП у Европи

D. Balšić

Za to je u najvećoj meri zaslužna pravovremena i adekvatna ekonomska podrška domaćoj privredi, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti. U narednoj godini očekuje se, kako kažu, više nego potpun oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6 odsto.

Bruto domaći proizvod u trećem tromesečju, po isključenju delovanja sezonskih faktora, ostvario rast u odnosu na prethodno tromesečje od 7,7 odsto, dok je na međugodišnjem nivou njegov pad usporen na 1,3 odsto.

Oporavak investicija je, kaćžu u NBS, brži od očekivanog, deficit tekućeg računa platnog bilansa niži je za 15 odsto u prvih devet meseci u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Inflacija je na niskom i stabilnom nivou i u narednom periodu kretaće se u donjoj polovini ciljanog raspona, pri če Imu će u ostatku ove i tokom naredne godine biti bliža donjoj granici cilja.

- Brži od očekivanog bio je pre svega oporavak u industriji i trgovini. Pored toga, prinosi glavnih kultura upućuju na to da je ovogodišnja poljoprivredna sezona bolja od prošlogodišnje, koja je takođe bila natprosečna. S druge strane, usled efekta visoke baze, očekivan je niži nivo aktivnosti u građevinarstvu u trećem tromesečju nego u istom periodu prethodne godine - kažu u NBS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna