"DINA" ZA POLOVINU "PORASLA" : Nacionalna debitna kartica sve više u upotrebi u transakcijama u Srbiji i beleži stalni rast

B. Caranović

18. 11. 2020. u 13:49

ZA prvih devet meseci ove godine ostvareno je 73,5 miliona transakcija nacionalnom "dina" karticom.

ДИНА ЗА ПОЛОВИНУ ПОРАСЛА : Национална дебитна картица све више у употреби у трансакцијама у Србији и бележи стални раст

Foto Ž. Knežević

Prema podatku Narodne banke Srbije, to je rast od 51 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Plaćanjem "dinom" ostvaren je promet od 308,3 milijarde dinara, uz rast od 85 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako statistika centralne banke pokazuje, sve više građana koristi domaću karticu, pa je trenutno izdato 4,1 milion "dina" kartica. Uvođenje proizvoda koji su zamena za čekove u nekoliko velikih banaka, kao i značajan rast prometa na internetu, smatraju da su doprineli da se "dina" kartica češće upotrebljava.

Foto V. N.

U Narodnoj banci Srbije naglašavaju podatak da više od 97 odsto transakcija žitelji naše zemlje obave u trgovinama u Srbiji, pa je nelogično da se za njih koriste internacionalni kartični sistemi umesto nacionalnih. Dodaju da se na taj način znatna novčana sredstva bespotrebno odlivaju iz naše zemlje. Trgovcima se kažu najviše isplati domaća kartica, jer imaju najniže troškove prilikom plaćanja "dina" karticom.

- Osim toga, plaćanje na rate debitnom "dina" karticom ima sve prednosti plaćanja čekovima, ali je znatno brže i jednostavnije, nema čekanja na kasi, ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje po čeku. Broj rata korisnik određuje sam pri kupovini - kažu u NBS.

- Da bi građani iskoristili mogućnost plaćanja na rate, potrebno je samo da se na prodajnom mestu koje pruža ovu uslugu, prilikom svake kupovine, opredele za broj rata. Ova kartica osnovana je zbog smanjenja gotovine u novčanoj masi, pružanja građanima i trgovcima troškovno efikasnog kartičnog proizvoda i suzbijanja sive ekonomije.

KINESKA KARTICA

DO kraja prvog kvartala 2021. godine, na DinaCard prihvatnoj mreži moći će da se koristi kartica kineskog nacionalnog kartičnog sistema UnionPay. U toku naredne godine počeće izdavanje zajedničke DinaCard-UnionPay kartice. Ova kartica se, kažu u NBS, već prima na više od 500 bankomata u Srbiji, dok se trenutno sprovodi testiranje i sertifikacija i ostalih banaka kako bi se omogućilo prihvatanje kineske kartice u njihovoj prihvatnoj mreži. Ova kartica može se koristiti u 179 država i teritorija širom sveta.

Najčešće zamerke na "dina" karticu su se odnosile na njenu bezbednost, jer je izrađena sa magnetnom trakom, a ne sa čipom, teškoće u plaćanju preko interneta, kao i ta da sa njom nije moguća kupovina u inostranstvu.

- Iako je "dina" kartica namenjena dominantno za domaću upotrebu, uspostavljanjem saradnje sa američkim kartičnim sistemom Discover Financial Services i kineskim nacionalnim kartičnim sistemom UnionPay International, NBS izdaje i internacionalne "dina" kartice koje se mogu koristiti i u inostranstvu - kažu u NBS.

- U zavisnosti od svoje poslovne politike, banke odlučuju da li će ih izdavati. Trenutno je plaćanje "dinom" omogućeno u više od 600 internet-prodavnica u Srbiji, a troškovi za procesiranje transakcija ovom karticom na internetu su znatno niži od ostalih kartičnih sistema.

DinaCard-Discover kartice trenutno nude samo Komercijalna banka, Banka Poštanska štedionica i MTS banke.

UZOR bile najrazvijene zemlje

"DINA" kartica je kreirana po uzoru na nacionalne kartice najvećih evropskih zemalja, poput Nemačke, Francuske, Danske, Norveške, u kojima iz ekonomski racionalnih razloga građani dominantno koriste upravo nacionalne kartice - kažu u NBS. - U svetu je intenzivan i sve učestaliji trend razvoja nacionalnih kartičnih sistema, a razlog su uvek znatno niže naknade za sve učesnike u odnosu na internacionalne kartične sisteme.

Kao pogodnost "dine", NBS ističe servis "Podigni dinare", koji korisnicima omogućava da prilikom plaćanja na prodajnim mestima podignu i gotov novac, kao i da ovom karticom neposredno na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija moguće bez provizije izmiriti obaveze po osnovu poreza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)