PRIMIRJE KATASTRA I NOTARA: Dogovorila se ministarstva građevinarstva i pravde oko lista nepokretnosti

S. B.

23. 10. 2020. u 11:16

ПРИМИРЈЕ КАТАСТРА И НОТАРА: Договорила се министарства грађевинарства и правде око листа непокретности

Foto P. Mitić

VLADA je presekla Gordijev čvor koji su proteklih meseci ispleli notari i geodete.

Građani definitivno list nepokretnosti mogu da uzmu kod notara i to po jedinstvenoj ceni. Ukoliko se opredele za elektronsku formu, ona je besplatna. Na papiru košta 540 dinara. I listovi koje su beležnici dosad izdali - imaju snagu javne isprave.

Ovo je rezultat dogovora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva pravde. Oni su usaglasili obim i vizuelni prikaz lista nepokretnosti.

Tako će se ubuduće izbeći nedoumice da li je izvod iz lista nepokretnosti izdat od javnih beležnika identičan listu koji izdaje Republički geodetski zavod, odnosno da li ima istu pravnu snagu. Dogovoreno je da ima. Izgleda kao list koji izdaje RGZ uz pečat notara.

- Vizuelni prikaz odgovaraće listu nepokretnosti koji je i do sada izdavao Republički geodetski zavod, uz dodatak overe beležnika koji ga je izdao - stoji u saopštenju Vlade.

- Sastanku su, pored predstavnika dva ministarstva, prisustvovali i predstavnici Republičkog geodetskog zavoda, Javnobeležničke komore Srbije, Kabineta predsednice Vlade i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Izvodi koji su, od strane javnih beležnika, izdavani u prethodnom periodu imaju dokaznu stranu javne isprave.

UŠTEDELI 2,7 MILIONA EVRA

UVOĐENjEM jednošalterskog sistema omogućen je upis prava svojine preko javnih beležnika, tako da za isprave nastale posle jula 2018. godine stranke više nemaju obavezu da odlaze na šalter. U prethodnih 24 meseca, preko e-šaltera su podnete 686.424 isprave za upis prava u katastru, a prosečno vreme rešavanja upisa je 6,23 dana.

Foto arhiva

Pojednostavljivanjem procedura za upis prava u katastru na godišnjem nivou, ostvarene su zbirne uštede koje iznose 2.727.484 evra, dok se za naredne četiri godine očekuju uštede u iznosu od 10 miliona evra.

Vlada Republike Srbije je kroz postupak digitalizacije omogućila da se svi podaci o nepokretnosti mogu dobiti elektronskim putem od strane državnih organa, koji se čine javno dostupnim preko sajta Republičkog geodetskog zavoda. Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija.

U cilju dodatnih ušteda vremena i troškova, od juna 2020. godine osim RGZ-a i javni beležnici i geodetske organizacije izdaju list nepokretnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)