UGOVORI BEZ PRODUŽETKA: Deo sindikata aerodroma "Nikola Tesla" najavljuje štrajk svojih članova

S. BULATOVIĆ

06. 10. 2020. u 12:29

DVOGODIŠNjA zaštita zaposlenih na Aerodormu "Nikola Tesla", po dolasku novog poslodavca, ističe krajem decembra.

УГОВОРИ БЕЗ ПРОДУЖЕТКА: Део синдиката аеродрома Никола Тесла најављује штрајк својих чланова

Foto Tanjug

Oni koji su bili angažovani na određeno vreme, već su se susreli sa ostankom bez posla. Grupi u junu ugovori nisu produženi, a ista sudbina čeka i 300 njihovih kolega u oktobru.

Dva reprezentativna sindikata "Zajedno" i ASNS najavljuju štrajk, a ovo je samo jedan od povoda.

Poslodavac, kompanija "Beogradski aerodrom" ovih dana će pred zaposlene izaći i sa ponudom socijalnog programa za dobrovoljni odlazak. U sindikatu "Zajedno" tvrde da je i on diskriminatoran i nejednak za sve kategorije zaposlenih.

PAD PRIHODA ZBOG KORONE

BROJ putnika na Aerodromu "Nikola Tesla" u prvoj polovini ove godine smanjen je za 61,4 odsto. Samo u drugom kvartalu bio je manji za čak 94,6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. To je dovelo do značajnog smanjenja prihoda kompanije.

- Zaposleni koji su godinama radili na neodređeno vreme u situaciji su da imaju zvanično pet godina staža - objašnjava Vesna Vilotić, predsednik sindikata zaposlenih "Zajedno" u Aerodromu. - Socijalni program raspisuju pre nove sistematizacije, tako da ne znamo gde će i koliko biti viška, a odluku treba doneti u roku od dve nedelje. Molili smo poslodavca da zadrži zaposlene kojima ističe ugovor u oktobru, pošto rade na konkretnim poslovima i sada nedostaje ljudi. Drastično su nam pogoršani uslovi rada. U maju i junu ugovor nije produžen za 250 do 300 ljudi. U oktobru ugovori ističu za 300 kolega, a u decembru za još njih oko sto. Oko 40 porodilja posle porodiljskog se nije vratilo na posao, ugovori su im baš tada istekli. Nama su danas plate 48 odsto manje nego pre pet godina, a poslodavac nam poručuje da o zaradama neće da pregovara.

Foto arhiva

 

U Kompaniji "Beogradski aerodrom" objašnjavaju da su usvojili model restrukturiranja, kako bi dodatno smanjili troškove usled drastičnog uticaja koji je kovid imao na vazdušni saobraćaj.

Restrukturiranje podrazumeva program dobrovoljnog odlaska za zaposlene na neodređeno vreme, a ugovori na određeno vreme koji ističu neće moći da budu obnovljeni.

- Trenutni obim saobraćaja i putnika je takav da na Aerodromu "Nikola Tesla" rade samo delovi Terminala 2, dok Terminal 1 nije u upotrebi - kažu u "Beogradskom aerodromu".

NE UČESTVUJU SVI

IZA poziva na štrajk radnika na Aerodromu nije stao Nezavisni sindikat zaposlenih, jer veruju da za to sada nema razloga. Sindikat "Sloga" je najpre bio za, ali trenutno ta podrška nije sasvim izvesna.

- U 2019. godini "Beogradski aerodrom" imao je oko 6,2 miliona putnika, a u ovom trenutku opslužuje tek trećinu od ovog broja putnika. Kompanija je započela formalni proces konsultacija sa sindikatima za dobrovoljni odlazak zaposlenih na neodređeno vreme, nudeći konkurentne pakete koji su uklađeni sa dobrom tržišnom praksom. Kompanija je zadržala sve svoje zaposlene na određeno vreme tokom kovid 19 krize više od šest meseci, uprkos činjenici da su bili na plaćenom odsustvu zbog niskog obima saobraćaja. Međutim, za one zaposlene kojima ugovori o radu ističu do kraja godine, angažman na aerodromu ne može biti produžen zbog aktuelnih okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024