TRGOVCI SMISLILI KAKO DA DODATNO UZMU NOVAC: Unos nameštaja naplaćuju po spratu!

E. B. TALIJAN

sreda, 16. 09. 2020. u 16:00

ТРГОВЦИ СМИСЛИЛИ КАКО ДА ДОДАТНО УЗМУ НОВАЦ: Унос намештаја наплаћују по спрату!

Foto: Depositphotos

TRGOVCI pronalaze sve kreativnije načine da dodatno uzmu novac od kupaca, ali, iako krše propise, ne snose nikakve sankcije.

Potrošači koji žive na višim spratovima, neka se pripreme na paprenu cenu za isporučivanje kupljenog proizvoda. Pojedini proizvođači nameštaja za dostavu robe, osim usluge isporuke, dodatno naplaćuju i unos proizvoda po spratu, što je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača.

Tako je kupac iz Beograda, osim 2.500 dinara, koliko je platio za isporuku robe u prvoj gradskoj zoni, morao da namiri i trošak od 200 dinara po spratu, što ga je za devet spratova koštalo 1.800 dinara. Više kupaca žalilo se Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije na istu kompaniju. Ovakvo dodatno naplaćivanje ni u jednom slučaju nije opravdano, a naročito u zgradama sa liftom. Međutim, to nije uticalo na odluku prodavca da naplati ovu uslugu.

Šef pravnog tima NOPS-a Mladen Alfirović kaže, za "Novosti", da je problem što ne postoje sankcije za trgovce koji se ovako ponašaju i ne poštuju propise.

- Ukoliko je sa potrošačem dogovoreno plaćanje isporuke robe, onda ta cena važi bez obzira na to gde on živi, na spratu ili u podrumu, jer je to već ukalkulisano - objašnjava Alfirović. - Ne može zbog svakog izuzetka da se smišlja novi cenovnik i dodatno naplaćuje svaka prepreka na putu do stana.

Foto: NOPS

On ističe da je ovakvo ponašanje neetično i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača. Trgovci bi, kako navodi, trebalo da se bore za kupce, da snižavaju troškove, a ne da izmišljaju dodatne načine da od njih uzmu novac.

NEOPHODNE KAZNE

ŠEF pravnog tima NOPS Mladen Alfirović smatra da bi zakonodavac trebalo detaljnije da reguliše ovu oblast, jer za ovakvo kršenje odredbe Zakona o zaštiti potrošača nije predviđena sankcija za trgovca.

- Nejasno je da li prodavac tako postupa svesno sa ciljem da stekne dodatnu zaradu ili podizanjem cene želi da odvrati potrošače koji žive na višim spratovima da koriste ovu usligu - kaže Alfirović. - Ili, samo ne poznaje Zakon sa kojim bi morao da bude upoznat.

- Osim što nije u skladu sa opštim načelima poslovne etike, predstavlja i kršenje odredbe Zakona o zaštiti potrošača, u kojoj se navodi da se "neće smatrati da je izvršena uredna isporuka robe na adresu koju odredi potrošač, ostavljanjem robe ispred vrata kuće ili stana potrošača ili nekog drugog mesta" - ističe naš sagovornik.

Prodavac, u ovom slučaju, pod redovnom isporukom, za koju je naplatio 2.500 dinara, smatra dostavu robe ispred zgrade kupca, što je suprotno ovom propisu, dok se za donošenje do vrata stana mora doplatiti još po 200 dinara po spratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Toma

16.09.2020. 17:51

Sto kupac sam ne iznese namestaj na 9. sprat za tih 1800 din i ustedi? Nikada to nije bila obaveza prodavca, samo dobra volja. I u neka davna vremena je bilo uglavnom 'nosi sam iz radnje' ili zovi prijatelje da se nesto iznese na sprat.

Iko

16.09.2020. 17:58

U cikagu ima jedna dobra zgrada ima 52 sprata... Slobodne mogu da donesu stepenicama TA pec 6kw, inace vazi 220kg.placam 250 dinar po spratu

Max

16.09.2020. 17:58

Pa ljepo ugasis lift kada dolaze, pa nek nose pešice na 9 sprat. :) :) Predlažem da stanari zgrada naprave elektronsko otvaranje lifta kao što se u nekim zgradama otvaraju ulazna vrata čipom ili karticom.

Pera

16.09.2020. 18:08

Ovce su za šišanje. Prvo, vi bi mogli i da objavite o kojoj je firmi reč koja to tako naplaćuje, da bi ljudi znali u da bi mogli tu istu firmu da bojkotuju zbog takvih stvari. Drugo, ja bih lično zabranio korišćenje lifta za dostavu ovakvih stvari, jer je već plaćena ručna dostava, sa obrazloženjem da se lift kvari. Kada bi se sprovodilo gire napisano, mislim da bi se mnoge firme porazmislile oko naplate dostave na ovakav način

Milan

16.09.2020. 19:03

Pa gospodo U celoj eu se dovoženje i montaža nameštaja dodatno naplaćuje. Pa ako je to skupo izvolite pa nosite vi sa komšijama. Dosta tih priča kako je tamo negde.A koliko to slično tamo košta. Gospodo,socijalizam je umro,za vašu informaciju,ili ste to prespavali.Pa ne mojte da neki kvazi zakone odredjuju neki likovi koji nisu otišli dalje od Subotice. A ko i kako da plati te ljude koji to pošteno odrade. Pa i dostava pice na kućnu adresu košta.

Zumba

16.09.2020. 20:04

Novosadska toplana onima kojima se meri utrosena toplotna energija kalolimetrima,sto su na visem spratu placaju skuplje grejanje,tako da ovi trgovci nisu jedini,pljacka se na sve strane?

Montoya

17.09.2020. 16:25

Stvarno ne razumem ljude koji se bune ! Šta ima tu nelogično! Normalno da treba više i snage i vremena da se utroši za više spratove. Po pojedincima bo znači isto bilo da ti neko doveze stvari u Bg il u Leskovac!

Goran

20.09.2020. 09:26

Zasto da ne naplacuju unos namestaja? Dodjite i uzmite sami i nece vam biti naplaceno ili dozvolite da vam se unese i platite malo vise. Niko vas ne tera da platite. Sami se snadjite. Ti radnici em prodaju, em slazu te iste stvari sad i vama stan treba da namestaju za dzabe. Jao, Srbi, brukate se.