PREGOVORI POSLODAVACA I SINDIKATA: Bez dogovora o minimalcu

J. Ž. S.

09. 09. 2020. u 07:39

NEMA dogovora o povećanju minimalne cene rada. Poslodavci, sindikati i Vlada nisu uspeli juče da se saglase o procentu povećanja za 2021. godinu, jer su svi ostali pri svojim ranijim stavovima - rekao je Zoran Ristić, ekonomski savetnik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost".

ПРЕГОВОРИ ПОСЛОДАВАЦА И СИНДИКАТА: Без договора о минималцу

Ilustracija / Novosti

Predstavnici Ministarstva finansija zadržali su raniji predlog da najniži iznos bude povećan od četiri do šest odsto.

- Poslodavci su pristali da minimalac može da ide gore i za 10 odsto, uz uslov da se neoporezivi deo zarade sa 16.000 poveća na 19.000 dinara - rekao je Ristić.

S druge strane, sindikati su ostali pri stavu da minimalna mesečna zarada mora da bude dovoljna za minimalnu korpu namirnica koja košta 37.500 dinara, što znači povećanje od oko 25 odsto.

- Sindikati smatraju da će se tako tvrdim stavom predstavnika Vlade, uprkos dogovoru od pre dve godine da se minimalac naredne godine, za koju se sada utvrđuje, izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe, pojačati odliv kvalitetne radne snage - naglasio je Ristić.

Nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta zakazana je za 14. septembar. Prema Zakonu o radu, ukoliko socijalni partneri ne postignu dogovor do 15. septembra, odluku o minimalnoj ceni rada donosi Vlada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili