ČUVENO ŠIROM SVETA, A PRETI MU NESTAJANJE POSLE SEDAM VEKOVA: Hoće li Murano i venecijansko staklo da prežive koronu? (FOTO)

Tanjug

24. 08. 2020. u 23:38

HOĆE li pandemija Kovida19 zadati poslednji udarac svetski poznatoj proizvodnji stakla na ostrvu Murano, blizu Venecije?

ЧУВЕНО ШИРОМ СВЕТА, А ПРЕТИ МУ НЕСТАЈАЊЕ ПОСЛЕ СЕДАМ ВЕКОВА: Хоће ли Мурано и венецијанско стакло да преживе корону? (ФОТО)

Foto: Depositphotos

 Ovo se pita dnevni list "Il fato Kotidijano", koji donosi reportažu sa ostrva cuvenog po proizvodnji stakla.

Turista nema, radionice su zatvorene, prodavnice prepune neprodatih predemta, stazama uz kanale niko ne prolazi, zanatlije su zatvorile svoje radnje, i ugasile peći, piše list. Na ostrvu gde se sedam vekova proizvode na isti način, duvanjem užarenog stakla, predmeti koji se ističu svojom zanatskom lepotom, od sićušnih perli do vrhunski umetničkih predmeta, ovakvu sezonu niko ne pamti.

Muranisti već 15 godina imaju probleme, mnogi odlaze sa ostrva, staklarski zanat polagano odumire i aktuelna kriza izazvana pandemijom Kovida19, preti da zada poslednji udarac jedinstvenom vekovnom zanatu.

Jedan od najpoznatijih majstora stakla na svetu, Đanfranko Roseto je tek nedavno potpalio peć i otvorio radionicu, ali nije previše optimista:

"Mi hleb zarađujemo zahvaljujući turistima, nema ih i bojim se da će mnoge moje kolege odlučiti da zauvek zatvore radionice", kaže majstor Roseto.

Foto: Depositphotos

Sva ekonomija na ostrvu Murano je bazirana na izradi i prodaji predmeta od stakla.

"Ako ne radim ja neće raditi ni onaj koji proizvodi tube za duvanje stakla, ako ne radimo nas dvojica, neće raditi ni prodavnica muranskog stakla, a u krajnjem slučaju ni mesar ni prodavac hleba jer mi od njih kupujemo", kaže Roseto.

Foto: Depositphotos

I Rafaela Lamberto koja radi sa staklom od kada je imala 14 godina, a sada je pred penzijom, prvi put je zatvorila vrata svoje prodavnice. Brine je, kaže, od čega će se živeti tokom zime.

Foto: Depositphotos

Ostrvo Murano je vekovima bila nezavisna opština, taj status joj je bio potvrđen i u vreme Napoleona, i tek 1923 godine je ukinuta samostalnost Murana, a ostrvo je pripojeno Veneciji.

Foto: Depositphotos

Priča o staklarima sa Murana datira od 1270 godine kada je odlučeno da staklarske radnje iz Venecije budu prebačene na ostrvo. Predmeti izrađeni u zanatskim radionicama na ostvru su prepoznatljivi po svojoj obradi i bojama pa otuda i zajednički naziv "murano"što je potvrda kvaliteta i autentičnosti.

Foto: Depositphotos

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!