OPORAVAK U JUNU I JULU: Industrijska proizvodnja jača od korone

S. B.

09. 09. 2020. u 18:00

INDUSTRIJSKA proizvodnja u junu i julu vratila se u "plus". Posle žestokog pada u aprilu, delimičnog oporavka u maju, kretanja u naredna dva meseca ekonomistima ulivaju nadu da je oporavak mnogo brži od onog sa kojim se računalo.

ОПОРАВАК У ЈУНУ И ЈУЛУ: Индустријска производња јача од короне

Foto/Ilustracija V.N.

U prilog tome ide i manji pad spoljnotrgovinske razmene. Ovo je stav stručnjaka iz "Makroekonomskih analiza i trendova".

Ukupna industrija je u aprilu bila čak 16,7 odsto slabija nego godinu ranije. U maju se pad zaustavio na 9,3 odsto, dok je u junu ostvaren međugodišnji porast za 2,7 odsto, a u julu za 0,4 odsto. Rezultat za čitav period, od januara do jula, sveden je na pad od 1,4 odsto.

- Presudna je dinamika prerađivačke industrije. Ona je u junu povećana za 4,4 odsto, dok je u julu smanjena za neznatnih 0,8 odsto - navode u MAT-u. - Pad za svih sedam meseci sveden je na 1,3 odsto. Proizvodnja elektroprivrede je u junu međugodišnje pala za 4,5 odsto, u julu je povećana za 6,3 odsto. Rudarstvo je u junu imalo pad proizvodnje od 0,4 odsto, u julu porast za 1,7 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena

VREDNOST spoljnotrgovinske razmene, u periodu od januara do jula, iznosi 22 milijarde evra, što je za 7,5 odsto manje nego u istom periodu lane. Najmanja mesečna vrednost ove razmene, ne samo u ovoj godini, nego u svim mesecima posle januara 2017, ostvarena je u aprilu - 2,4 milijarde evra. Pad je ublažen u junu, u kome je izvoz vredeo 1,4 milijarde evra, ili 6,3 odsto manje, a uvoz je vredeo 1,8 milijardi evra, ili pet odsto manje nego u istom mesecu lane.

Rezultatu prerađivačke industrije u junu je pozitivan doprinos dalo 15 oblasti. Najveći udeo imale su naftna industrija, prehrambena i farmaceutska. Nadole je vuklo šest oblasti i to najviše proizvodnja motornih vozila i prikolica, ali i proizvodnja osnovnih metala i proizvoda od gume i plastike. U julu su ove dve poslednje oblasti zadržale isti nivo negativnog doprinosa. Automobilski sektor to više nije bio, ali je naftna industrija ušla u zonu negativnih doprinosa.

- U ovom trenutku teško je davati progozu za celu godinu, jer je izvoz još uvek u padu - zaključuje MAT. - Ukoliko ne dođe do novih zastoja zbog virusa, može se računati s tim da će proizvodnja prerađivačke industrije u celoj 2020. godini biti veća nego u prethodnoj za najmanje jedan odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju