NOVOSTI SAZNAJU: Stižu novi tramvaji u Beograd, a evo kako će izgledati (FOTO)

V. N.

01. 09. 2020. u 13:00

NOVI tramvaji na beogradske ulice bi mogli da stignu iz Kragujevca.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Стижу нови трамваји у Београд, а ево како ће изгледати (ФОТО)

Foto VN

Ova vozila sklapaju se u "Simensovoj" fabrici, a u njima će se voziti i stanovnici nemačkog grada Bremena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi uskoro vozila iz Kragujevca mogla da prevoze i Beograđane.

Novosti

Iva Babić, iz kompanije Siemens Mobility, kaže da njihova vozila nude najbolje moguće korišćenje prostora, a u punom kapacitetu mogu da prevoze do 700 putnika. Dužina tramvaja varira od 18 do 72 metra, a mogu da razviju brzinu od oko 80 kilometara na čas.

- Široka dvostruka vrata pokrivaju do 30 odsto vozila po dužini, uključujući i prostor direktno iza vozačeve kabine, što omogućava veoma brzo ukrcavanje i iskrcavanje - objašnjava Babićeva.

Novosti

- Trenutno smo u procesu završne montaže i puštanja u pogon više tramvaja modela "avenio" za odabrane projekte, a takođe proizvodimo i komponente za druga železnička vozila. Naši tramvaji zasnivaju se na modularnom skupu dokazanih sistema i komponenti koji predstavljaju više od 135 godina jedinstvenog iskustva. Na osnovu očekivanja i zahteva kupaca, mi možemo prilagoditi tehničke detalje vozila, kao što su npr. postavke enterijera.

MODERNI I POUZDANI

U POGONIMA "Simensove" fabrike u Sobovici, nadomak Kragujevca, tokom pandemije virusa korona, proizveden je prvi, najmoderniji model tramvaja ove kompanije, sastavljen od četiri celine, za nemački grad Bremen. U kompaniji ističu da je u njega ugrađen najsavremeniji vučni i kočioni sistem, sa sigurnosnim mehanizmima koji do sada nisu montirani u tramvaje. Čak su i veće enterijerske celine znatno kvalitetnije od materijala koji su do sada korišćeni u šinskim kompozicijama.

U firmi Siemens Mobility kažu da će, u slučaju da grad Beograd raspiše javnu nabavku za železnička vozila, ova kompanija razmatrati učešće na tenderu i eventualno će dostaviti svoju ponudu.

Ekipa "Novosti" prva je, pre nekoliko meseci obišla "MIND Park", u okviru kojeg posluje i fabrika Siemens Mobility i uverila se da je u pitanju projekat koji će Srbiju smestiti na mapu najznačajnijih tačaka haj-tek i šinske industrije u svetu. "MIND Park" se prostire na neverovatnih 150 hektara. Tada je najavljeno da bi godišnje trebalo da se proizvodi 80 tramvaja, odnosno 320 vagona.

Predviđeno je da se modeli tramvaja iz Šumadije u početku izvoze na nemačko, francusko i špansko tržište, a zvaničnici Srbije su najavili da će vozni park u Beogradu obnoviti upravo tramvajima proizvedenim u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)