BIĆE VILJAMOVKE I ZA IZVOZ: Počela berba popularne sorte kruške na padinama Fruške gore kod Neština

S. Kostić

29. 08. 2020. u 13:00

SVETOZAR Jovanović iz Neština, započeo je berbu viljamovke, najpoznatije i najkvalitetnije sorte kruške koju ima na padinama Fruške gore prema Dunavu.

БИЋЕ ВИЉАМОВКЕ И ЗА ИЗВОЗ: Почела берба популарне сорте крушке на падинама Фрушке горе код Нештина

Foto S. K.

Kako kaže u razgovoru, za "Novosti", prvu klasu prodaće velikim trgovinskim lancima, a ono što mu bude ostalo iskoristiće za proizvodnju rakije. Ova godina pogodovala je rodu ove voćke, zato voćari ocenjuju da je rod kruške izvanrednog kvaliteta.

U delu Srema koji gravitira Bačkoj Palanci, Neštinu i Viziću, u selima voćara i vinograda, ima nekoliko velikih plantaža pod voćnjacima jabuka, krušaka, bresaka, ali i vinograda. Berba krušaka polako je započela, a za par nedelja, počeće i berba grožđa.

- Na tri hektara imam zasađenu krušku viljamovku, od koje očekujem da će ukupan prinos biti 30-35 tona. Prvu klasu, konzumnu, prodajem od 60 do 70 dinara za kilogram, što je sasvim dobra cena - priča Svetozar, dok ovogodišnji rod slaže u gajbe koje će biti poslate marketima, a onda će stići i do kupaca.

Iako ove godine nema Rusa, kao što ih je bilo prethodnih godina, kada su otkupljivali ovu voćku ali i ostale sa područja ovog regiona, voćari ne brinu šta će raditi sa rodom ako ne budu mogli sve da prodaju.

- Drugu klasu roda prodavaću po ceni od 45 dinara, a od onog što mi ostane napraviću rakiju. Kako je kruška dobra za konzumiranje, tako je dobra i rakija od nje, - govori ovaj voćar koji je relativno skoro počeo da se bavi proizvodnjom kruške.

Ono na šta se voćari najviše žale je problem u angažovanju radne snage u selu, pa se u punoj sezoni radnici traže na sve strane Vojvodine.

-Berači koji su kod mene angažovani u jednom pravcu prelaze 90 kilometara i to iz Čuruga, jer nigde bliže nije bilo radne snage. Mi u selu nemamo berače, niko neće da radi. Ovim radnicima dajem dnevnicu plus troškove prevoza, važno mi je samo da na vreme završimo posao, - kaže Svetozar.

ČETVRTE NA LISTI

NA području Srbije najviše je zasada pod šljivom i to oko 40 odsto, zatim slede zasadi maline i jabuke, dok četvrto mesto zauzimaju sadnice kruške za koje se sve više proizvođača odlučuje, pokazalo je jedno od istraživanja Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države