MALI: Er Srbija nema dugove po osnovu kredita prema Etihadu

Tanjug

27. 08. 2020. u 15:08

ER Srbija nema nikakve dugove po osnovu kredita prema Etihadu kako to tvrde pojedini opozicioni lideri, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

МАЛИ: Ер Србија нема дугове по основу кредита према Етихаду

Foto: Tanjug

Ministar je objasnio da je Er Srbija emitovala obveznice na irskoj berzi koje je pored ostalih kupio i Etihad i da u septembru dospeva obaveza plaćanja kupona po tim obveznicama.

-Etihadu se ne duguje ništa. Dakle, to je pogrešna informacija jednog opozicionog lidera koji je rekao da treba da se isplati neki kredit Etihadu, što nije istina-naglasio je Mali.

To su obveznice, kaže, koje su emitovane preko irske berze.

-Na kraju, krajeva, pozajmicu odnosno te obveznice kupio je i Etihad, ali ništa se ne duguje Etihadu. Očigledno je da osoba koja je to rekla ne razume. Veliki broj neistina je iznet, kao i da se ništa nije platilo po osnovu tog duga, pošto se kuponi plaćaju već godinama unazad.

Mali napominje da svakako postoji obaveza koju dospeva u septembra i da naša strana veoma odgovorno zajedno sa partnerom Etihadom radi na tome.

-Još jedna neistinita izjava je bila da država sve vraća, a da Etihad ne vraća, što je isto budalaština. Mi smo u partnerstvu sa Etihadom i zajedno ćemo rešiti taj problem... To i nije problem pošto smo znali da ta obaveza dospeva u septembru, ali niko nije mogao da očekuje koronu i da će biti takva kriza da avioni već šest meseci skoro ne lete.

Dodaje da ta obaveza nije ništa novo i da se ništa nije krilo.

-Mi ćemo i taj problem rešiti i u toku su razgovori sa poveriocima i razgovori sa Etihoadom-naglasio je Mali.

Uveren je da će sve biti u redu i da će se naći rešenje koje će biti na zadovoljstvo svih, a sigurno ne na štetu građana Srbije i Er Srbije.

Mali napominje da postoje ogromni problemi u avioindustriji u celom svetu, kao i da, na primer, nemačka vlada pomaže svoju aviokompaniju Lufthanzu sa ukupno devet milijardi evra, da svi imaju probleme i da ih nesumnjivo ima i Er Srbija.

Ističe da je ponosan na to što je država sa svojim nacionalnim avioprevoznikom prevezla tokom krize na hiljade i hiljade naših ljudi sa raznih destinacija u svetu i vratila ih u Srbiju.

-Da nije bilo Er Srbije, to ne bi bilo moguće-naglasio je Mali i dodao da je Er Srbija prevezla medicinsku i zaštitnu opremu koja je spašavala ljudske živote u Srbiji.

Kaže da će pomoć države Er Srbije biti maksimalna u ovim kriznim vremenima, kao i da to EU dozvoljava.

-EU to dozvoljava i kaže da nemaju nikakav problem sa tim, jer i njihove zemlje pomažu svoje aviokompanije da ne bi otišle u stečaj-dodao je Mali.

Pojedini mediji su ranije preneli da sledećeg meseca Er Srbiji, čiji su suvlasnici Vlada Srbije sa 51 odsto i Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 49 odsto, stiže na naplatu kredit od 56,5 miliona evra podignut 2015. godine od Etihadove investicione firme Etihad partners, a ŠP u svom saopštenju tvrdio da Er Srbija nikad nije bila nacionalna avio kompanija, već "mehanizam za finansiranje Etihada"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)