BANKROT RUŠI CEO ARANŽMAN: U slučaju zatvaranja turističke agencije, građani ne mogu da računaju na sigurno zamensko putovanje

J. SUBIN

04. 08. 2020. u 16:00

БАНКРОТ РУШИ ЦЕО АРАНЖМАН: У случају затварања туристичке агенције, грађани не могу да рачунају на сигурно заменско путовање

Novosti

VLASNICI osam turističkih agencija tražili su brisanje iz registra, odnosno ukidanje licence za obavljanje delatnosti.

Stručnjaci smatraju da bi zbog pandemije bar još 50 malih organizatora putovanja moglo da stavi katanac na svoje agencije. To bi, kako sada stvari stoje, moglo da ugrozi i realizaciju zamenskih putovanja, na koje građani imaju pravo zahvaljujući uredbi Vlade Srbije. Na osnovu tog propisa građani koji zbog virusa korona nisu otputovali na već plaćeno letovanje, dobili su mogućnost da na istu destinaciju odu sledeće godine.

Turistima koji žele novac nazad, uplaćena suma bi trebalo da bude vraćena posle 14. januara 2022. godine.

Iako su vaučeri o zamenskim putovanjima osigurani polisom koju bi trebalo da ima svaka turistička agencija, to ne znači da će i svi putnici moći da ih iskoriste, ukoliko one bankrotiraju i zatvore se. Da li će polisa pokriti vrednost vaučera svih putnika pojedine agencije, zavisi od samih osiguravajućih kuća, ali i od razloga za bankrot. Jer, ukoliko ona pokrene istragu o poslovanju agencije i uzrocima propasti, putnici bi mogli ostati bez nadoknade.

Kako "Novosti" saznaju, ima dosta agencija koje nisu izmirile dugovanja prema osiguravajućim kućama, iako su bile u obavezi, tako da aranžmani njihovih putnika nisu ni osigurani.

Ne vraćaju novac tek tako

DIREKTOR Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije napominje da država traži polisu svakom ko želi da se bavi ovom delatnošću i ističe da ona i služi da se aktivira ukoliko iz nekog razloga prestane da obavlja delatnost.

- To, međutim, ne znači da neko može da digne ruke od ovog posla i natera osiguranje da plati - naglašava Seničić. - Sigurno je da će osiguravajuće kuće pre toga sve dobro ispitati, da li je bila namera ili ne, pa će tek nakon provere eventualno isplatiti putnike.

Nedavno je i ministar turizma Rasim LJajić izjavio da je dosada osam agencija tražilo da se brišu iz registra. To, međutim, nije konačan broj.

- U Srbiji postoji 480 organizatora putovanja, dok se tačan broj posrednika ne zna - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Registar turizma u Agenciji za privredne registre ne funkcioniše kako treba, ali se pretpostavlja da ima između 550 i 600 posrednika. Zasada nijedan organizator putovanja nije propao, ali i dalje sugerišemo da bi to uskoro moglo da se dogodi. Zasada je veliki broj agencija otpustio radnike i to je sve veći problem. Ukoliko ne bude neke konkretne pomoći, do kraja godine jedan deo manjih agencija će se sigurno zatvoriti. Subagenti će ostati bez posla i moraće da zatvore svoje agencije, jer neće imati prihoda. Oni žive od prodaje aranžmana organizatora putovanja.

Organizatori ključni

ZAMENSKA putovanja mogu da izdaju samo organizatori putovanja, a ne subagenti i posrednici.

- Ovde je ključno da ne propadne organizator putovanja. Ukoliko se to dogodi, aktivira se polisa osiguranja - objašnjava Renata Pindžo, pomoćnik ministra turizma. - Putnici sami biraju turističku agenciju sa kojom će da putuju, a one imaju najviše osiguranje u Evropi.

Seničić napominje da je sudbina zamenskih vaučera, u slučaju zatvaranja agencija, u rukama osiguravajućih kuća. Kako kaže, polisa osiguranja, koja je u proseku vredna od 200.000 do 400.000 evra, biće aktivirana u onom momentu kada agencija postane insolventna. Ali, to ne znači da će svima biti isplaćeni vaučeri. Zavisiće od slučaja do slučaja i od broja aranžmana koji u tom slučaju treba da se naplate. Polise koje bi pokrile sva putovanja, morale bi da koštaju mnogo više. Ovako, agencija plaća oko 4.000 ili 5.000 evra, a garancija pokriva putovanja i nastalu štetu do nekih 400.000 evra.

- Siguran sam da će osiguravajuće kuće, ukoliko dođe do propadanja agencija, tražiti da se utvrde razlozi zatvaranja, da se vidi da nije zbog toga kriv sam vlasnik zbog nenamenskog trošenja para, a mogu da se pokrenu i krivični postupci - objašnjava Seničić. - Ovo je sve samo ne jedna obična situacija. Problem je što se ne vidi kada će biti kraj. Ništa nije sigurno, pa ni vaučeri. Imamo polisu osiguranja, a da li će se isplatiti, odlučiće osiguravači ukoliko dođe do toga. Turističkim agencijama je neophodna pomoć. Nema prometa već četiri ili pet meseci. I ovo što se radi je vrlo malo. U odnosu na ukupan promet, to je nekih pet odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Turistički radnik

04.08.2020. 21:15

@dajte podatke - U tekstu piše da se ne zatvaraju već samo hoće da ne budu više organizator već samo posrednik. To iz razloga što za organiaztorsku licencu moraju da plaćaju licence, obezbeđuju svakog prvog u mesecu ogromne depozite ili rizikuju visoke kazne ako to nisu u mogućnosti.

Gama

04.08.2020. 16:47

A sta je obican narod ocekivao,da ce dobiti svoj novac nazad,mozda u nekoj uredjenoj drzavi,ali ovde u lopovskoj drzavi od toga nema nista,vec su poceli da nagovestavaju da ljudi nece dobiti svoj novac,i na kraju ce biti nikom nista,pojavice se neka afera koja ce kao i uvek sve to zabasuriti,ali ko nam je kriv,dok je ovaca bice i vune

Nebojša

04.08.2020. 17:19

Upozorio sam na vreme kako bi moralo da se radi, ali ocigledno su zakoni farsicni. Prvo ni jedna agencija ne bi mogla da ugovara vise posla nego sto ima garanciju. Kada se turisti vrate onda mogu dalje da ugovaraju. Drugo, ukoliko ne olate polisu u valuti AUTOMATSKI bi se zatvarali a vlasnici odgovarali svojom privatnom imovinom koja ne moze biti manja od mogucnosti ugovaranja. Kod nas se svaka susa bavi ovim poslovima. I na vreme sam upozorio da je odluka vlade o zamenkim outovanjima losa ako nema garancije drzave kao sto je to u EU. Ja sam zamenio Spaniju za Skiatos pa onda Skiatos za Kipar i na kraju zavrsio u Turskoj, tako da je savet iskoristite odmah makar Tursku i Kemer i slicno da vam ne propadnu pare i da dobijete odmor. Ovde u Turskoj su i maske besplatne za goste, lezaljki ima dovoljno i sve je bezbedno maksimalno.

Miki

04.08.2020. 23:32

Polako se svi uvodimo u ono što iole pismen ekonomista može da predvidi. Neka prosečna polisa košta 3.000 evra. 500 agencija je platilo milion ipo evra. Vrednost uplaćenih aranžmana na početku pandemije je bilo oko 150 miliona evra. Pa zar postoji iko u ovoj zemlji koji veruje da će osiguravajuće kuće da plate sto puta više od naplaćenog. Države nigde nema. Ona je donela uredbu koja ne samo da ne rešava problem, već ga pospešuje. Da li znate kako dava rešava probleme izmedju klijenta i agencije. Ako agencija ne vrati pare klijentu oni agenciji oduzmu licencu. Agencija gubi licencu i kad ne obnovi polisu. To je odgovor države. Država zna sve ovo o čemu piše u tekstu. Znaju da će veliki broj agencija da zatvore zbog "više sile". Nema odgovornosti za agencije. A neće je biti i kod osiguravajućih kuća. Zbog njih će država urdbu da promeni još nekoliko puta. To je realnost.

djodja13

07.08.2020. 16:53

Eto šta ti je privatni sektor, bitno je od naroda uzeti pare a usluga koga je briga.Slaba država nema nikakve kontrole kad se nešto desi konstatujemo i kukamo, a ti narode ko te švrlja, a može i na drugi način.Tranzicija, na sistemu se malo i skoro nikako ne radi, a 7 godina mu je prošlo, mogao je bar nešto.