ZBOG SUBVENCIJA LAŽIRAJU PODATKE? Savez pčelarskih organizacija Srbije sumnja u zvaničan broj prijavljenih košnica u Srbiji

J. Su.

02. 12. 2021. u 17:26

SAVEZ pčelarskih organizacija Srbije sumnja u zvaničan broj prijavljenih košnica u našoj zemlji. Naime, ukupan broj obeleženih košnica trenutno iznosi 1.552.818.

ЗБОГ СУБВЕНЦИЈА ЛАЖИРАЈУ ПОДАТКЕ? Савез пчеларских организација Србије сумња у званичан број пријављених кошница у Србији

Foto Tanjug

Njih je registrovalo 30.477 pčelara. Iz ove organizacije apeluju da ove cifre treba prekontrolisati, jer smatraju da se radi o lažnom prijavljivanju jednog broja nepostojećih košnica i njihovih vlasnika.

- Pre pet godina smo Upravi za veterinu prosledili prijavu protiv jedne žene, koja je prijavila da ima 30 košnica, a kontrola je utvrdila da nema nijednu - kažu u SPOS.

- Ko zna koliko još takvih ima. To znači da, ukoliko je to tačno, pravi pčelari trpe torturu onih koji varaju državu, najviše zbog subvencija koje se dobijaju. Prijavili su više od onog što imaju, pa iako resorno ministarstvo povećava podsticaje u masi, oni koji se stvarno bave proizvodnjom meda ne mogu da dođu do većih para.

Kako objašnjavaju u SPOS, oni su i ranije tražili da se uradi kontrola broja košnica na terenu, ali država nije imala resurse da to sprovede. Sada već, smatraju, više nema smisla da stradaju oni koji pošteno rade zbog prevaranata.

- Uputićemo državi zahtev da se nađe način kako bi se utvrdilo pravo stanje u ovoj grani poljoprivrede - navode u SPOS.

- Zahtevaće se i izmena propisa, koji trenutno brane da se spisak onih koji dobijaju subvencije, javno objavi. Nadamo se i da će svi lažni i pravi pčelari, koji su prijavili više košnica nego što ih stvarno imaju, da odmah odu kod veterinara i odjave viškove.

Foto Tanjug

Iz Saveza su ovih dana tražili od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da ozbiljno razmisli o povećanju sume za subvencije po košnici. Kako su im odgovorili, država svake godine ozbiljno povećava nivo subvencija po košnici, uz to moraju da obezbede i dodatni novac, jer njihov broj raste neprestano. Zbog toga se najviše i sumnja u tačnost tih podataka.

REGISTROVANE PROSTORIJE

OD oktobra 2019. godine, kada je počela registracija prostorija u domaćinstvu po novim propisima, do danas, ubeleženo je ukupno 1.887 objekata za vrcanje, čuvanje i pakovanje meda. Za sve to zaslužni su novi propisi, za koje se SPOS izborio zahvaljujući razumevanju nadležnih, naročito nova tumačenja minimuma zahteva kako te prostorije treba da izgledaju, navode u ovom Savezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?