STRUJA U PLUSU, KRILA U MINUSU: Sto najprofitabilnijih lane ostvarilo skoro trećinu dobitka privrede

S. BULATOVIĆ

21. 10. 2021. u 10:30

STO najvećih dobitnika, firme sa najvećim profitom u 2020. godini zaradile su zapravo skoro trećinu dobiti čitave srpske privrede.

СТРУЈА У ПЛУСУ, КРИЛА У МИНУСУ: Сто најпрофитабилнијих лане остварило скоро трећину добитка привреде

Foto M. Anđela

Ove firme su u "plusu" 214,5 milijardi dinara i njihov rezultat je u godini korone čak 38,5 odsto bolji nego godinu pre. Nasuprot njima je 100 kompanija sa najvećim "minusom".

One su u manjku čak 150,5 milijardi dinara, što je 2,6 puta veći ponor nego u 2019. godini.

One nose više od polovine ukupnog gubitka srpske privrede.

Sve ovo pokazuje analiza Agencije za privredne registre "Sto naj privrednih društava".

Kada je reč o najprofitabilnijima, tumačenjem finansijskih izveštaja se dolazi do podatka da u njima radi svaki deseti zaposleni angažovan u privredi. Prvih pet kompanija na spisku 100 firmi sa najvećim dobitkom - nosi čak petinu tog dobitka. Ove godine je prva na listi "Elektroprivreda Srbije". Ostvarila je lane profit od skoro 12,9 milijiradi dinara, što je 3,5 puta bolji rezultat od prošlogodišnjeg.

- Porast profitabilnosti ostvaren je kao posledica boljih rezultata u svim segmentima poslovanja, a pre svega usled rasta poslovnih prihoda i racionalizacije u obavljanju energetske delatnosti - tumači APR ovaj rezultat. - EPS, kao i prethodnih godina, beleži najveće poslovne prihode, koji su realizovani u visini od 282,7 milijardi dinara.

Foto Tanjug

Drugi na listi dobitnika je "Tigar tajers" sa dobitkom od 9,2 milijarde dinara. Prati ih "Telenor", koji je bio u "plusu" 8,4 milijarde dinara. Četvrti je "Ziđin koper", koji posustaje za tek koji milion dinara. Peta je "Koka-kola" sa profitom od 5,6 milijardi dinara.

Nasuprot ovoj petorci su firme koje su godinu završile sa gubitkom. Korona je "došla glave" nacionalnom avio-prevozniku. "Er Srbija" je u "minusu" 9,1 milijardu dinara, a godinu pre je poslovala pozitivno i to sa dobitkom od 1,1 milijardom dinara. Drugi je "Interkomerc agrar" - u stečaju. U "minusu" su 7,7 milijardi dinara. Gubitak su uvećali više od 25 puta. Trećeplasirani je Rio Sava Exploration. U manjku su 6,4 milijarde dinara.

Na četvrtom je mestu "Beogradski aerodrom". Njih je zastoj u putovanjima koštao gubitka od 6,2 milijarde dinara. Taj gubitk je deset puta veći od rezultata iz 2019. godine. Peti na ovoj listi je "Hibis grupa Srbija" sa šest milijardi dinara u "crvenom".

Prvi i po nakupljenom gubitku

UBEDLjIVO najveći dobitnik EPS, ujedno je i ubedljivo prvi po ukupnom gubitku. Reč je o obavezama koje se prenose iz ranijih godina. EPS je iskazao za tri petine veći ukupan gubitak, u iznosu od 192,6 milijardi dinara i čini pet odsto gubitka celokupne privrede.

- Značajno veći gubitak je evidentiran kao posledica isknjiženja učešća u kapitalu EPS Distribucije, budući da je u cilju odvajanja delatnosti distribucije od proizvodnje i snabdevanja električnom energijom - objašnjava APR.

- EPS je izvršio prenos udela tog zavisnog društva i to na teret kumuliranog gubitka.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju