EKSKLUZIVNO ZA “NOVOSTI”: Samo Login tvorac aplikacije Talking Tom, o poslovima u Srbiji - Igricu prebacili sada i na njivu

J. Subin

02. 09. 2021. u 11:11

I DOK je njihov junak bezuspešno pokušavao da gaji kukuruz u garaži, i neslavno je završio, tvorci "Talking Toma", međutim, vrlo uspešno, na 4.000 hektara, gaje žitarice, koje će od sledeće godine biti i organske.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА “НОВОСТИ”: Само Логин творац апликације Талкинг Том, о пословима у Србији - Игрицу пребацили сада и на њиву

Foto Privatna arhiva

Obogatili su se od aplikacije, ali su rešili da svet informacionih tehnologija sada primene i na Banatskoj zemlji. Porodica Sama Logina iz Slovenije, od pre četiri godine, vlasnik je i zemlje u Vojvodini.

Kada počinješ od nule, najteži deo je naći dovoljno poljoprivredne zemlje. Za Banat smo se odlučili, jer se tu ukazala dobra prilika. Sada mi nije žao što smo odabrali taj deo, jer smo baš tu našli mnogo saradnika, koji za naš projekat rade svim srcem.

Ovako, ekskluzivno za "Novosti" priča Samo Login, osnivač fondacije "Login5" iz Slovenije, koji u Srbiji poseduje oranice, u okolini Zrenjanina i Novog Kneževca, na kojoj započinje organsku proizvodnju. Inače, bračni par Login, Iza i Samo, osvojili su svet, ali i stekli bogatstvo, kada su kineskoj firmi prodali svoj udeo u kompaniji "Outfit7". Njihov najpoznatiji proizvod je aplikacija za mobilne telefone "Talking Tom".

- U Srbiji trenutno zapošljavamo 65 ljudi - kaže nam Login. - Počeli smo pre četiri godine, ali nam u fokusu nije bila promocija, već razvoj. Sada smo završili sa trogodišnjim prelaznim periodom i sledeća žetva, na našim njivama, biće već žetva organskih žitarica. Želimo je da proizvedemo zdravu hranu za sve. To je danas privilegija, koju ne mogu svi priuštiti. Želimo to da promenimo. Počeli smo sa ratarskim kulturama, jer su neophodne za ishranu ljudi. U budućnosti hoćemo da se proširimo na povrtarstvo i voćarstvo. Već sada smo najveća miroljubiva farma na svetu - što znači da ne koristimo životinjske proizvode.

Foto Privatna arhiva

Organska proizvodnja, međutim, nije bila prva želja ovog slovenačkog bračnog para. Kako nam je Login ispričao, još 2007. godine, kada je prodao pretraživač "Najdi.si", odlučio je da će se baviti neprofitnim projektima, koji će doprineti održivom životu čovečanstva na našoj planeti.

- Pare koje sam primio od te prodaje nisu bile dovoljne za tako velike planove - rekao je Samo Login. - Za ljude iz Istočne Evrope bilo je i nemoguće dobiti neke donacije. Zbog toga sam odlučio da to uradim tako što ću da zaradim novac, kako bi ga uložio u održive projekte. U tu svrhu sam sa suprugom i šestoro drugih osnivača napravio firmu "Outfit7", poznatu po aplikaciji "Talking Tom". Plan je bio da je prodamo za sedam godina i to za 100 miliona evra. Prodali smo je skoro na dan tačno, ali za milion dolara.

Tokom tog perioda, nastavlja Login, posmatrali smo šta predstavlja najveće izazove za čovečanstvo. U početku smo verovali da je to energetika, ali smo kasnije uvideli da je reč o proizvodnji hrane.

- Poljoprivreda je nisko profitabilan posao - zaključuje Login. - Upravo u tome smo videli ogroman potencijal za razvoj tehnologije, koja bi omogućila održivu proizvodnju. Jer ako uporedimo poljoprivredu sa drugim industrijama, ona još nije u 21. veku. Naš najbitniji proizvod je znanje. I svo znanje ćemo podeliti sa svima besplatno. Poljoprivreda je najveći zagađivač i ima veliki uticaj na smanjenje biodiverziteta u svetu. Države bi mogle sa zakonima dosta da naprave za njeno unapređenje. Tehnologiju za bolju proizvodnju nemamo, ali ćemo taj deo mi rešiti.

Prema rečima Logina, u organskoj proizvodnji je najbitniji stajnjak. Teoretski je, međutim, nemoguće, iskoristiti ga za proizvodnju sve hrane u svetu.

- Zbog toga radimo na tehnologiji koja će omogućiti da organska hrana bude dostupna svima - objašnjava Login. - Primorani smo da razvijemo tehnologiju zelenog đubrenja, gde će ga poljoprivrednici sami proizvesti. Smatram da je to jedini način održivog đubrenja i nije nemoguć, samo nije bilo još dovoljno investirano u njegov razvoj. U našoj viziji je promena celog lanca proizvodnje hrane. Već sada, u Sloveniji, radimo na razvoju prototipnih proizvoda. Nadam se da ćemo zainteresovati proizvođače hrane, da upotrebe naše proizvodne protokole, koje ćemo isto podeliti besplatno. Nama, svakako, nije bitan profit, nego da se rezultati našeg razvoja i praktično upotrebljavaju. Ali ćemo biti primorani da neke prve faze prerade pokrijemo sami.

Foto: Privatna arhiva

 

Kako nam je ispričao Login, postoji ogromna razlika između bavljenja organskom poljoprivredom i posla sa čuvenom video igricom "Talking Tom".

- Nismo pristupili poljoprivredi kao poslu - jasan je Login. - Zbog ulaganja u razvoj, ceo projekat sigurno nikada neće biti profitabilan. Ali, ako gledamo na manjem nivou, njive koje obrađujemo u smislu proizvodnje, moraju biti profitabilne. Inače, naša tehnologija nikome neće koristiti.

 

NAJVEĆI PROIZVOĐAČI


ZNANjE iz IT oblasti je bio najveći motiv za ulazak u ovaj posao. Vidim u kakvom je stanju tehnologija i kakve mogućnosti nudi moderni razvoj, vođen podacima, koji se primećuje u svim industrijama osim u ovoj. Zbog toga smo počeli sa razvojem vlastitih alata za IT podršku. Polovina "LoginEKO" tima radi na tome. Naša prednost je što imamo svoju firmu i sopstveni razvoj IT tehnologija, kaže Login.

- Kako je agrar niskoprofitabilan biznis, poljoprivrednici su pažljivi i relativno spori u upotrebi neproverenih tehnologija - objšanjava naš sagovornik. - Mi smo, međutim, najveći proizvođač poljoprivrednih IT tehnologija na svetu, sa sopstvenom farmom, i to nam obezbeđuje brz razvoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)