FRIŽIDERI I MAŠINE POSKUPLJUJU ZA 10 ODSTO: Proizvođači bele tehnike najavili nove cene robe koja dolazi u septembru

E. B. T.

26. 08. 2021. u 11:21

BELA tehnika koja od septembra bude stizala na naše tržište biće pet do deset odsto skuplja, saznaju "Novosti" u trgovinskim lancima koji se bave prodajom ovih aparata. Veliki proizvođači su najavili nove cene za frižidere, šporete, mašine za sudove, za pranje i sušenje veša.

ФРИЖИДЕРИ И МАШИНЕ ПОСКУПЉУЈУ ЗА 10 ОДСТО: Произвођачи беле технике најавили нове цене робе која долази у септембру

Foto Z. Jovanović

Ova njihova odluka posledica je uvećanih troškova distribucije i proizvodnje zbog poskupljenja sirovina koje se koriste u izradi ovih uređaja. Poskupljenje cena proizvoda u kojima se koriste čipovi utiče njihova nestašica na globalnom tržištu.

Od početka godine cena kućnih aparata na našem tržištu već je porasla za oko 10 procenata, jer su proizvođači dva-tri puta poskupljivali ove proizvode od tri do četiri odsto.

- Više cene bele tehnike najavili su "Boš", "Mijele" i još neke robne marke koje u ponudi imaju premijum proizvode - navodi naš sagovornik. - "Voks" će isto morati to da učini, jer im je drastično poskupela proizvodnja. "Gorenje" i "Beko", takođe, imaju potrebu da podignu cene, ali procenjuju da li bi to moglo da ih dovede u situaciju da izgube tržište. Najverovatnije će i njihovi proizvodi poskupeti.

Aparati ovih kompanija uglavnom stižu iz njihovih proizvodnih pogona u Kini, Turskoj i Evropi. Većina te robe na naše tržište dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svetu. Cena transporta, odnosno dopremanja u kontejnerima iz Kine je drastično uvećana, čak sedam do osam puta.

Mediji u svetu, takođe, beleže da bela tehnika poskupljuje od početka godine i da će se taj trend nastaviti. Proizvođači navode da su uvećani troškovi transporta i sirovina, kao i da postoji nestašica čipova na globalnom tržištu. Stručnjaci objašnjavaju da u njihovoj industrijskoj proizvodnji, posebno velikih kućnih aparata, udeo cene sirovina može biti veći od 70 odsto. Za njihovu izradu, pored ostalog, koriste se bakar, aluminijum, čelik i plastika.

NAJSKUPLjI RASHLADNI UREĐAJI

CENE bele tehnike imaju veliki raspon u zavisnosti od kvaliteta uređaja i proizvođača. Kombinovani frižideri trenutno se kreću od 20.000 do milion dinara, a mašine za veš od 23.000 do 280.000. Šporeti koštaju od 22.000 do 93.000, dok za mašinu za pranje sudova treba izvojiti od 26.000 do 310.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza