USLUGE I TEHNIKA NAJVEĆI PROBLEM! Koje žalbe građani najčešće upućuju potrošačkim organizacijama u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

17. 08. 2021. u 08:12

KUPLjENI frižideri, bojleri, veš-mašine koji se pokvare nakon mesec dana rada ili oštećena obuća i odeća, pa iznenadni dugovi i uvećani računi za struju, vodu ili odvoz smeća, najčešći su razlozi zbog kojih se potrošači u Republici Srpskoj žale i zahtevaju reklamaciju, pokazuju poslednji podaci.

УСЛУГЕ И ТЕХНИКА НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ! Које жалбе грађани најчешће упућују потрошачким организацијама у Републици Српској

Foto "Kozarski vijesnik"

- Građani su se od početka ove godine najviše žalili na neprihvatanje reklamacija za tehničke proizvode, odeću, obuću, telekomunikacione i komunalne usluge i druge ekonomske usluge. Reklamacije su rešavane na različite načine. Trgovci su potrošačima vraćali novac ili im zamenjivali proizvode novim - kažu u Inspektoratu RS.

Ipak, u udruženjima za zaštitu potrošača smatraju da građanima treba zaštita odnosno pomoć kod ostvarivanja prava kao kupaca.

- Građane često prevare davaoci usluga, jer nisu dobro informisani i nisu proverili kakva su njihova prava - smatra direktorka prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Murisa Marić.

Ona pojašnjava da građani pored problema kod kupljene raznorazne robe, pre svega, tehnike ili obuće i odeće, najviše problema imaju sa komunalnim uslugama.

- Plaćanje dugovanja za odvoz smeća, struje, toplotne energije, vode ili TV takse su najčešći problemi naših građana. Javna preduzeća često fakturišu građanima račune za dugovanja po osnovu komunalnih usluga i gde im nude reprograme. Upravo tim reprogramima javna preduzeća prikrivaju svoj loš rad, jer nisu na vreme upozorili potrošača da ima dug. To se mora učiniti već nakon neplaćena dva računa. Potrošači treba da se savetuju sa udruženjima potrošača kako bi dobili pravu informaciju da li je ponuđeni reprogram duga opravdan, a najčešće nije - ističe Marićeva.

OPREZ Građani u kupovini, Foto D. Dozet

Ona apeluje na građane da se obrate udruženjima kako bi zaštitili svoja prava i da ne prihvataju lako ponuđena rešenja, naročito oko otplate svojih dugova.

Dušanka Nikolić, portparol Inspektorata RS kaže da tržišna inspekcija RS svakodnevno u redovnom nadzoru kontroliše da li se preduzeća i firme pridržavaju odredaba propisa, kao što su izdavanje računa, isticanje prodajnih cena, deklarisanje, posedovanje garancije i drugo, što direktno doprinosi zaštiti potrošačkih prava.

- Po konkretnim reklamacijama potrošača, inspekcija je u prvih pet meseci izvršila 128 kontrola. U toku vršenja inspekcijske kontrole 74 reklamacije su uvažene i rešene na licu mesta, a 13 ih je rešeno nakon naloženih upravnih mera. U 28 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane - pojasnila je Nikolićeva.

UKUPNO 2.913 KONTROLA

ZA pet meseci ove godine republička tržišna inspekcija je izvršila 2.913 kontrola, od čega je 576 bilo sa utvrđenim propustima, koji su se najčešće odnosili na izdavanje računa, isticanje cena, vođenje poslovnih knjiga i evidencija, verifikaciju merila i dr.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu