PALE I DRUGU VISOKU PEĆ: Železara HBIS u Smederevu planira povećanje proizvodnje od avgusta

J. Ilić

12. 06. 2021. u 11:00

KINESKA železara u Smederevu, posle skoro godinu dana, uskoro će pokrenuti proizvodnju i u drugoj visokoj peći, saopšteno je iz "HBIS Srbija".

ПАЛЕ И ДРУГУ ВИСОКУ ПЕЋ: Железара ХБИС у Смедереву планира повећање производње од августа

Foto N. Živanović

- Kompanija "HBIS grupa Srbija" planira da 16. avgusta 2021. pokrene visoku peć broj jedan u Smederevu, koja je ugašena 5. jula prošle godine zbog pandemije i tada aktuelne situacije na tržištu. U proteklih jedanaest meseci, radila je samo visoka peć broj dva, što je bila dobra strateška odluka. Trenutno su na tržištu čelika povoljni uslovi za pokretanje visoke peći broj jedan, čiji će obim proizvodnje zavisiti od zahteva tržišta - navodi se u saopštenju HBIS-a.

HBIS je u julu 2020. zaustavio jednu visoku peć i zbog problema sa kvotama EU za izvoz čelika, koje su znatno smanjene. Prema planu, sa proizvodnjom na samo jednoj visokoj peći, poslovna 2020. godina završena je sa proizvedena 1,2 miliona tona slabova.

Biznis-planom za ovu godinu predviđeno je da se radi takođe sa jednom visokom peći. Ipak, bilo je najava da bi, u zavisnosti od situcije na tržištu, ta odluka mogla biti promenjena, što se i dogodilo ovih dana.

Stabilizacija tržišta je počela u septembru prethodne godine. Posle negativnog drugog kvartala 2020. potražnja za čelikom drastično je porasla. Smanjena proizvodnja i ponuda čelika u Evropi dovele su i do velike pozitivne korekcije cena finalnog proizvoda, koje su nastavile da rastu i u prvim mesecima ove godine.

Sve ovo i ishodovalo odluku da se u Smederevi pokrene i druga visoka peć.

Tokom prethodnih jedanaest meseci sprovedeni su radovi na reparaciji postrojenja i ono će, prema saznanjima "Novosti" , već 1. avgusta biti potpuno spremno za početak proizvodnje.

Obim proizvodnje, svakako, zavisiće od potreba tržišta jer smederevska železara proizvodi za poznate kupce.

Kolika će proizvodnja biti, pa tako i izvoz, zavisiće će i od nove odluke o kvotama na izvoz čelika, koja se, po običaju, objavljuje 1.jula.

Nedavno je stigla najava da će SAD i Evropska unija početi da pregovaraju o ukidanju tarifa na čelik, što bi moglo da dovede možda moglo i do ukidanja kvota i smanjenja carina za smederevsku železaru.

NOVA AGLOMERACIJA U OKTOBRU?

PREMA saznanjima "Novosti", završetak izgradnje novog postrojenja aglomeracije u HBIS-u kasni. Prema ranijim najavama, novo postrojenje trebalo je da počne s proizvodnjom 1. jula. Ovaj rok neće moći da se ispoštuje zbog globalne pandemije, usporenog transporta delova iz Kine, i angažovanja tek trećine potrebnih kineskih radnika na ovom kapitalnom poslu.

Postrojenje koje ovde smatraju ekološkim projektom bez premca u Evropi, i koje će biti 50 odsto efikasnije od postojećeg starog pola veka, trebalo bi da bude završeno u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost