NBS DONELA ODLUKU: Referentna kamatna stopa i dalje jedan odsto

S. B.

10. 06. 2021. u 17:30

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije zadržao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivou od jedan odsto.

НБС ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Референтна каматна стопа и даље један одсто

Foto Tanjug

Izvršni odbor je pri donošenju takve odluke pre svega imao u vidu da se efekti prethodno donetih monetarnih i fiskalnih mera mogu očekivati i u narednom periodu i da će uslovi finansiranja privrede i građana ostati povoljni.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom tromesečju je rast BDP-a iznosio 1,7 posto međugodišnje, što je više u odnosu na preliminarnu procenu od 1,2 procenta. Tome su najviše doprineli građevinarstvo i industrija, posmatrano s proizvodne strane, odnosno fiksne investicije i neto izvoz, posmatrano s rashodne strane.

Izvršni odbor očekuje da će se rast ekonomske aktivnosti nastaviti i u narednom periodu i da će u velikoj meri biti rezultat koordinisanih mera monetarne i fiskalne politike kojima je očuvano investiciono i potrošačko poverenje i obezbeđen rast investicija u fiksne fondove i potrošnje.

- Izostanak sezonski uobičajenog rasta cena povrća početkom godine nadoknađen je u aprilu, što je uz efekat niske baze kod cena naftnih derivata uticalo da međugodišnja inflacija u aprilu iznosi 2,8 procenata - ističu u NBS. - Očekuje se nešto viša stopa inflacije i u maju, pri čemu će njen rast biti privremen i pre svega posledica niske baze iz prethodne godine, prvenstveno kod naftnih derivata, što je slučaj i u većini drugih zemalja zbog prošlogodišnjeg snažnog pada svetske cene nafte usled pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest