OČEVI ČUVAJU KARIJERU, A MAJKE DECU: Za 90 odsto roditelja ključni faktor promene posla je fleksibilnost radnog vremena

J. Ž. S.

21. 05. 2021. u 10:30

DOK su deca bila u uzrastu za vrtić, oko 70 odsto očeva je napredovalo na poslu, dok je to postiglo upola manje majki.

ОЧЕВИ ЧУВАЈУ КАРИЈЕРУ, А МАЈКЕ ДЕЦУ: За 90 одсто родитеља кључни фактор промене посла је флексибилност радног времена

Foto Depositphotos

To govori da su žene onemogućene da se bave karijerom i napredovanjem, jer se više angažuju u porodici. Ovaj nesklad postoji i u zaradi i uloženom vremenu.

Ove rezultate istraživanja Ministarstva za brigu o porodici i Fondacije Ana i Vlade Divac, uz pomoć Evropske komisije, o usklađenosti radnog i porodičnog života, predstavila je juče pomoćnica ministra Aleksandra Čamagić.

Kada bi trebalo da menjaju posao, od presudnog značaja za gotovo 90 odsto roditelja bila bi to činjenica da li novi poslodavac nudi neku formu fleksibilnog radnog vremena.

Porodične obaveze i dalje se tradicionalno vezuju za žene, pa su majke najčešće te koje snose najveći deo organizacije kućnih poslova, obaveza oko dece, ali i poslovnog dela života. Zato je ključno da država, opštine i sami poslodavci, u partnerskom odnosu sa zaposlenima, nađu način da stvore uslove za zadovoljne, a time i produktivnije radnike.
- Rodna nejednakost i dalje postoji. Radićemo na tome, pre svega kroz usklađivanje smena u školama i vrtićima, ali i motivisanjem poslodavaca da izađu u susret zaposlenim roditeljima - istakla je Čamagićeva.

Gordana Bjelobrk, koordinatorka projekta, naglasila je da je važno napraviti spregu, gde će poslodavci izaći u susret roditeljima fleksibilnim radnim vremenom.

- Ako možemo da nađemo nešto pozitivno u protekloj kovid godini, to je onda činjenica da je puno poslodavaca uspelo da testira rad od kuće - rekla je Bjelobrkova. - Cilj je da se taj oblik rada, i kada pandemija prođe, prihvati kao uobičajena opcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas